Jeg spiser ikke så ofte kjøtt, men innimellom når det er sesong spiser jeg det. På høsten er det både lam og vilt i sesong så da blir det en god del kjøtt på menyen siden jeg elsker begge deler. Favoritten når det gjelder vilt er reinsdyr, men jeg liker både hjort og elg.
Jeg synes imidlertid elg kan være for tørr, så jeg kjøper kun elgkalv – den er mørere og saftigere enn et voksent dyr. Som regel blir det filet jeg lager, men jeg har også laget gryter og elgkarbonader fra bunnen av. Elgryten min er det innlegget som har fått flest likes og kommentarer på bloggen så den har falt i smak hos folk.
I denne oppskriften har jeg benyttet ytrefilet av elgkalv, den var både mør og saftig.
ELGFILÉT:
- Dersom ikke filéten har blitt trimmet i butikken må du gjøre det selv, men vanligvis gjør de dette i kjøttdisken hvis du kjøper bra kjøtt
- Krydre med salt og pepper rett før steking
- Ha 3 spiseskjeer smør og litt olje i en stor panne og varm opp
- Når smøret har sluttet å bruse er det varmt nok og du kan legge i filéten
- Pass på at den blir brunet rundt det hele
- Varm ovnen til 125-130 grader
- Ha smør i en ildfast form og legg i noen urter, hvitløkfedd og delikatesseløk
- Lag plass til filéten i midten og stikk inn et steketermometer
- Sett formen på rist midt i ovnen og la den steke til den får den kjernetemperaturen du ønsker
- Jeg foretrekker en kjernetemperatur på 58-60 grader
- Ta filèten ut av ovnen og legg den over på et annet fat (om den får ligge i samme form vil den fortsette å bli varmebehandlet)
- Legg gjerne aluminiumsfolie løst over, men pakk den ikke inn
- La den stå på benken 20-30 minutter, skjærer du den opp for tidlig vil det sive ut kjøttkraft og kjøttet blir tørt
TILBEHØR:
Det er mye som smaker godt sammen med vilt, men denne gangen valgte jeg champinjongsaus. Jeg har også brukt viltsaus som tilbehør og en søtlig saus som inneholder kaffe (cafe au lait-saus) Disse smaker deilig til viltkjøttet og oppskrift finnes på bloggen. Bare trykk på linkene
SOPPSAUS:
INGREDIENSER:
- 250 gram aromasopp i biter
- 1-2 sjalottløk, finhakket
- 1 ss smør
- 1 ss olivenolje
- 1/2 ts salt
- 1/2 ts svart pepper
- 2 dl redusert oksekraft (Jacobs er utmerket)
- 1,5 dl kremfløte
- 1 dl rømme
FREMGANGSMÅTE:
- Del soppen og brun dem sammen med sjalottløken i smør og oje
- Smak til med salt og pepper
- Tilsett kjøttkraft, kremfløte og rømme
- Kok inn til du får en saus med passe tykk og fin konsistens