Min beste elggryte

elggryte 002

Utgangspunktet for denne retten er “ta det du har i kjøleskapet”. Vel, i tillegg må du selvsagt ha grytekjøtt av elg, noe som ikke akkurat er vanlig å ha  i kjøleskapet til enhver tid. Jeg hadde i alle fall elgkjøtt i fryseren og så kunne jeg kokkelere rundt dette kjøttet. Og med hånden på hjertet – dette er den beste elggryten jeg har smakt. Litt selvskryt må være lov når man virkelig er heldig med en matrett.

I kjøleskapet hadde jeg champinjong, delikatesseløk, rødløk, creme fraiche, kremfløte, rester etter denne gode sausen, rognebærgele, brunost, Kraftkar og rørte tyttebær. Og da var det i grunnen bare å sette i gang. Jeg lot elgkjøttet surre i overkant av 1 time for at det skulle bli mørt og deilig, noe det også ble.

 

Ingredienser:

 • Ca 1 kg renskåret grytekjøtt av elg
 • 350 g frisk champinjong eller annen sopp
 • 20 små delikatesseløk
 • 2 rødløk
 • 2 dl kremløte
 • 1/2 boks creme fraiche
 • 3 dl viltfond (evt vann og kjøttbuljong)
 • 2-3 ss rognebærgele (kan også bruke ripsgele eller rødvinsgele)
 • 10 knuste einerbær
 • Brunost
 • salt og pepper
 • 1 lite stykke norzola el.l. (jeg brukte en liten rest Kraftkar)
 • Usaltet smør til steking
 • Smørdampet rosenkål
 • Rørte tyttebær til servering
 • evt en skvett rødvin

 

Fremgangsmåte:

 • Finn frem en gryte og en stekepanne
 • Hell litt viltfond i gryten og la det syde
 • Ta meierismør i pannen og la det skumme
 • Del viltkjøttet i ganske store biter
 • Brun kjøttet i pannen, litt om gangen
 • Legg det over i gryten
 • Rens løken og del rødløken i skiver, la delikatesseløken være hel
 • Surr dette i pannen
 • Legg over i gryten
 • Del champinjongen i skiver og brun den
 • Legg over i gryten
 • Tilsett knuste einerbær
 • Tilsett fløte og creme fraiche
 • Smak til med rognebærgele, eller annen gele, brunost og norzola
 • La det koke uten lokk ca 15 minutter
 • Sett på lokk og la det syde videre i 40-50 minutter til kjøttet er mørt
 • Smak til om det trengs mer av et eller annet
 • Jeg serverte dette med spørdampet rosenkål og mandelpoteter

elggryte 001

Print Friendly, PDF & Email

28 Comments on “Min beste elggryte”

 1. Laget denne til en venninegjeng i vår, og det ble mye skryt!!! Jeg og hun ene er veldig godt vand med alt av elgeretter, men denne topper lista. Fantastisk var den! Takk for fin oppskrift!

 2. Da har jeg laget denne i dag, står på ovnen og putrer. Smaker nyyyyyyyyydelig og huset er fyllt av de deiligste dufter:-)

  Takk for oppskriften
  Klem, Irene

 3. Denne skal prøves i morgen, men jeg tror ikke jeg har helt alle ingrediensene-så jeg må justere bitte litt. Men alt annet jeg har prøvd av dine oppskrifter har vært KNALLGODT 🙂 så jeg gleder meg.

  1. Så koselig da :o) Man kan jo selvsagt justere på alt, det gjør jeg hele tiden. Jeg tar det jeg har. Laget denne elggryten forrige uke, og den smakte like godt som jeg husket den. Håper du liker den du også.

 4. Hei,

  Denne vil jeg lage på lørdag. Hvor mange porsjoner er oppskriften til? Jeg skal lage til 12 personer.

 5. Dette var en gryte jeg kan anbefale, velsmakende og mør. Skal også servere den første påskedag, i stedet for den tradisjonelle lammesteken. Elg er velsmakende, smaker ikke så mye vilt som reinsdyr og hjort, derfor tror jeg elg passer for de fleste kjøttetere:)

 6. Jeg lagde denne i dag, siden familien fikk besøk av min gode venninne. Jeg overspiste for første gang på lenge, denne var nydelig!

 7. Hei ! Denne vil jeg prøve til en av juledagene..Men mitt spørsmål er : kan jeg lage den på forhånd og fryse den. Trenger nemlig litt hjelp til kokkeleringen da jeg sitter i rullestol. Må ha det enkelt når jeg skal ha gjester, spesielt i julen.Vi blir 14 stk..:)

 8. Hei. Denne så kjempegod ut. Ca hvor mye brunost har du i? Jeg fikk ikke tak i delikatesseløk, kan jeg bruke sjalottløk istedet?

  1. Hei Kristin! Ja, den er kjempegod. Når det gjelder brunost så må du smake deg fram. Prøv med et par skiver først og så øker du bare mengden til den blir slik du liker. Jada, du kan bruke sjalottløk også 🙂 Lykke til.

 9. Tusen takk. Her kommer enda ett spørsmål. 3dl viltfond, er det blandet med vann? Eventuelt hvor mye? Første gang jeg lager sånn.
  Takk for hjelpen

 10. Skal lage denne med til familieselskap i morgen. har hatt kraft på kokk av elg bein i dag så det blir spennende. takk for at du deler 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *