Min beste elggryte

elggryte 002

Utgangspunktet for denne retten er “ta det du har i kjøleskapet”. Vel, i tillegg må du selvsagt ha grytekjøtt av elg, noe som ikke akkurat er vanlig å ha  i kjøleskapet til enhver tid. Jeg hadde i alle fall elgkjøtt i fryseren og så kunne jeg kokkelere rundt dette kjøttet. Og med hånden på hjertet – dette er den beste elggryten jeg har smakt. Litt selvskryt må være lov når man virkelig er heldig med en matrett.

I kjøleskapet hadde jeg champinjong, delikatesseløk, rødløk, creme fraiche, kremfløte, rester etter denne gode sausen, rognebærgele, brunost, Kraftkar og rørte tyttebær. Og da var det i grunnen bare å sette i gang. Jeg lot elgkjøttet surre i overkant av 1 time for at det skulle bli mørt og deilig, noe det også ble.

 

Ingredienser:

  • Ca 1 kg renskåret grytekjøtt av elg
  • 350 g frisk champinjong eller annen sopp
  • 20 små delikatesseløk
  • 2 rødløk
  • 2 dl kremløte
  • 1/2 boks creme fraiche
  • 3 dl viltfond (evt vann og kjøttbuljong)
  • 2-3 ss rognebærgele (kan også bruke ripsgele eller rødvinsgele)
  • 10 knuste einerbær
  • Brunost
  • salt og pepper
  • 1 lite stykke norzola el.l. (jeg brukte en liten rest Kraftkar)
  • Usaltet smør til steking
  • Smørdampet rosenkål
  • Rørte tyttebær til servering
  • evt en skvett rødvin

 

Fremgangsmåte:

  • Finn frem en gryte og en stekepanne
  • Hell litt viltfond i gryten og la det syde
  • Ta meierismør i pannen og la det skumme
  • Del viltkjøttet i ganske store biter
  • Brun kjøttet i pannen, litt om gangen
  • Legg det over i gryten
  • Rens løken og del rødløken i skiver, la delikatesseløken være hel
  • Surr dette i pannen
  • Legg over i gryten
  • Del champinjongen i skiver og brun den
  • Legg over i gryten
  • Tilsett knuste einerbær
  • Tilsett fløte og creme fraiche
  • Smak til med rognebærgele, eller annen gele, brunost og norzola
  • La det koke uten lokk ca 15 minutter
  • Sett på lokk og la det syde videre i 40-50 minutter til kjøttet er mørt
  • Smak til om det trengs mer av et eller annet
  • Jeg serverte dette med spørdampet rosenkål og mandelpoteter

elggryte 001

Print Friendly, PDF & Email

26 thoughts on “Min beste elggryte”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *