Nå er vi midt i jaktsesongen og mange frysere fylles opp med viltkjøtt. Vi er ikke så heldige at vi har tilgang på viltkjøtt annet enn gjennom butikkene. Men viltkjøtt er viltkjøtt enten det er selvskutt eller selvkjøpt.
Elgkjøtt er ikke min favoritt, det er for tørt synes jeg. Elgfilét av elgkalv er det beste jeg har spist av elgkjøtt, men ellers er jeg ikke så begeistret. Siste gang laget jeg det sous vide, men det var like tørt da.
Så i går tok vi elgkjøttet vi hadde i fryseren for å male det opp til karbonadedeig så det kunne bli elgburgere og elgkarbonader, det er helt nydelig synes jeg. Einerbærene i deigen har jeg kjøpt hos den berømte Slakteren i Greve i Chianti og de smakte mye bedre enn de man kjøper her i landet.
Oppskriften nedenfor holdt til 8 store burgere og 14 karbonader.
Da vi skulle starte viste det seg at kjøttkvernen til Kitchenaiden ikke klarte brasene så da fant vi fram en eldgammel kjøttkvern som sikkert nærmer seg 100 år og den funket fint nå også.
Tung jobb for Kitchenaiden i bakgrunnen
Ingredienser:
- Ca 2 kg elgkjøtt (jeg brukte lårtunge)
- 0,5 kg karbonadedeig
- 4 ts salt
- 4 ss potetmel
- 4 ss hvetemel
- 4 egg
- 2 ts pepper
- 2 ts revet muskat
- 25 einerbær, knust i morter til pulver.
- 6 ts tørket timian
- 1,5 dl kremfløte
- 1,5 dl matfløte
- Olje og smør til steking
Fremgangsmåte:
- Ta kjøttet ut av fryseren og tin det nesten
- Skjær kjøttet i biter
- Hvis det er for mye tint kan du legge det 30 min i fryseren igjen, eller til det er litt frossent
- Mal kjøttet på kjøttkvern (vi måtte bruke en som er ca 100 år for Kitchenaiden klarte ikke jobben)
- Når kjøttet er malt tilsetter du de andre ingrediensene inklusive den ferdigmalte karbonadedeigen
- Nå kan du blande farsen, enten ved bruk av en kjøkkenmaskin eller for hånd
- Å blande for hånd er tungt og tar mye lenger tid enn ved bruk av maskin, men gir bedre resultat
- La blandingen stå i kjøleskapet ca en time for at krydderet skal få satt seg
- Smak på deigen om den trenger mer krydder
- Nå kan du forme passé store elgkarbonader og burgere
- Stek i pannen med halvparten rapsolje og halvparten smør
- Skal de fryses skal de ikke gjennomstekes, da blir de tørre ved oppvarming