Nydelige rundstykker med bakemjølk

Fullsizeoutput 5b0c 

Jeg baker som regel grove rundstykker, men innimellom er det godt med fine også. Ferske reker smaker jo mye bedre på finbakst enn på grovbakst synes jeg. Vanligvis baker jeg loff til rekene, men nå fikk jeg lyst til å lage rundstykker, også fordi det var mange loff i fryseren. Jeg trengte altså ikke å bake, men jeg hadde lyst til å prøve en av Rørosmeieriets nyheter, Økologisk Bakemjølk, som jeg hadde hørt en del om. Det var ikke så lett å finne den i butikkene, men til slutt fikk jeg tak i den ved hjelp av Rørosmeieriet.

Får du tak i den bør du absolutt kjøpe en liter eller mer. Den har lang holdbarhet og kan også fryses. Egner seg godt i alt bakverk og i matlaging der man vanligvis bruker buttermilk. Du kan lese mer om bruksområder og får også noen oppskrifter på siden til Rørosmeieriet.

Fullsizeoutput 5b06

Innlegget er ikke sponset, men jeg ble så begeistret for produktet at jeg vil gjøre andre oppmerksomme på det også.

Jeg har altså brukt bakemjølk i deigen, men får du ikke tak i det vil jeg tro at den kan erstattes med skummet kulturmelk. Men det blir selvsagt ikke det samme. Jeg har også brukt mel fra Holli Mølle, men her kan du selvsagt bruke helt vanlig hvetemel.

Sett ingrediensene på benken en times tid før de skal brukes

Ingredienser, ca 20 rundstykker 

1/2  pk gjær

6 dl bakemjølk 

125 g usaltet smør

1 egg

1 ts salt

2 ts sukker

1 kg hvetemel 

egg til pensling

Fremgangsmåte:

Lunk melken til fingervarmt

Løs gjæren opp i litt av melken

Ha melk og gjær i bakebollen

Tilsett egget

Tilsett mel, salt og sukker

Bland deigen i kjøkkenmaskinen

Tilsett smøret litt etter litt

Pass på at det eltes godt inn i deigen før du tilsetter mer

Total tid til elting er ca 15 minutter

La deigen heve under plast til dobbelt størrelse, ca 1 time

Ha deigen ut på bakebordet og del den i to

Rull hver del ut til 2 «pølser”

Del hver «pølse» i 10 deler og rull dem ut til passe store rundstykker

Heves under håndkle i ca 30 minutter

Stekes midt i ovnen på 185 grader over/ undervarme i ca 15 minutter eller til de har fått pen farge

Avkjøl rundstykkene på rist

Fine å fryse

Fullsizeoutput 5b07

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published.