Bakt torskefilét med aioli, grønnsakmos og krydderpølse

IMG 8204

Torsk er nok favorittfisken min,og gleden er stor når jeg kan spise fersk torsk igjen. Man spiser jo ikke torsk i måneder som ikke inneholder bokstaven R. Flere hevder at dette bare er en myte, men det er faktisk ikke det. Om sommeren kan nemlig torsken være infisert av rundorm, eller såkalt kveis, og da kan man bli syk av å spise den.

Det kunne ikke falle meg inn å spise torsk i disse månedene og risikere å finne mark i den, da går jeg heller rundt og gleder meg til all den gode torsken jeg kan spise om høsten og vinteren. Det er om vinteren torsken er aller best

Denne retten tar utgångspunkt i en rett jeg fant på Enestående mat, men det er stort sett bare tipset om å bruke aioli jeg tok derfra. Så takk for det tipset, retten var nydelig. Det er ikke siste gangen jeg bruker aioli på torsken før jeg baker den i ovnen.

Jeg serverte denne retten med en rotmos av søtpotet, gulrot, sellerirot, pastinakk og potet, noe som passet perfekt. Som tilbehør hadde jeg broccoli og bønner som var høstet dagen i forveien. Det ble et herremåltid for å si det sånn selv om det bare var en ganske alminnelig tirsdag.

Ingredienser 4 personer:

  • 1 stor sellerirot eller 2 små
  • 1 pastinakk
  • 3 gulrøtter
  • 1 søtpotet
  • 3 poteter
  • 3 fedd hvitløk
  • 1 ss smør
  • 1 ss creme fraishe (kan utelates)
  • ca 750-800 g torskefilét
  • 2,5 dl aioli (det funker med en god ferdigkjøpt også)
  • Olivenolje
  • Salt og pepper
  • 1 broccoli
  • 1 neve grønne bønner
  • Krydderpølse, f.eks. kebasa, chorizo el.l. Mengde etter ønske

Fremgangsmåte:

 

Grønnsaksmos:

  • Skrell grønnsakene og del dem i terninger
  • Legg dem i lettsaltet vann og kok opp
  • La det koke til grønnsakene er møre, ca 30 minutter
  • Tilsett smør og smak til med salt og pepper
  • Tilsett creme fraishe, men dette er ikke nødvendig
  • Mos grønnsakene med en stapper så du får en ganske grov mos
  • Hold varm

 

Torsk:

  • Sett ovnen på 200 grader
  • Finrens filéten så det ikke forekommer bein
  • Krydre med salt og pepper på begge sider
  • Smøt et ark aluminiumsfolie som du legger oppi en ildfast form eller på et stekebrett
  • Legg fisken på aluminiumsfolien
  • Smør et ganske tykt lag aioli på hver filét
  • Brett kantene på aluminiumsfolien litt opp, men det skal ikke lukkes igjen
  • Bak fisken i ovnen til aiolien har fått farge, ca 20 minutter

Krydderpølse:

  • Del pølsen i terninger eller hvis den er rå klemmer du ut små biter direkte i pannen
  • Brun den først ved ganske høy varme så den får farge
  • Surr videre så den er klar når fisken er klar

IMG 8206

Som tilbehør kan du ta det du liker best, men jeg synes bønner smaker nydelig ved siden av. Dessuten blir det jo fargerikt på tallerkenen.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published.