Nydelig pannestekt breiflabb med skalldyrsaus

33182883 4742 481D A1F0 C7C3671CF704

Breiflabb er ikke akkurat vakker å se på, men himmel og hav så god den er. Det er en av mine favorittfisker, og denne skalldyrsausen setter virkelig «prikken over i’en». Jeg bruker denne skalldyrsausen til mange typer fisk og den høyner virkelig smaken på alle fiskeretter. Men det forutsetter at man har egenprodusert skalldyrkraft, bruker man ferdigkjøpt blir det ikke det samme.

Vi har alltid skalldyrkraft i fryseren så vi kan hente den fram når vi trenger, og det er jo så enkelt også (spesielt siden det er Jørn som lager denne kraften).

Dere spiser vel reker og andre skalldyr innimellom og da må dere aldri kaste skallene. Putt dem i en plastikkpose og oppbevar dem i fryseren til du har ganske mye. Da kan du starte produksjonen. Du finner Jørns skalldyrkraft på bloggen. 

Jørns skalldyrkraft.

 Og når du da har laget en ordentlig kraft er det bare å sette i gang å lage verdens beste saus 🙂 Nedenfor får du oppskrift på breiflabb som jeg serverte med denne sausen, det var nesten så man slikket fatene etter at maten var spist opp.

På bloggen finner du flere oppskrifter på breiflabb

Oppskriften er beregnet til 3-4 personer:

  • Ca 750 gram breiflabbfilet
  • Ta fisken ut av kjøleskapet ca 20 minutter før den skal tilberedes
  • Legg den på et fat og dryss over godt med grovt salt
  • Når den har stått på benken ca 20 min skyller du av saltet og tørker fisken med kjøkkenpapir
  • Ha smør og olje i en stekepanne og varm opp ved middels varme
  • Krydre fisken med salt og pepper , normal mengde
  • Når smøret har smeltet legger du i fisken
  • Stek fisken til den har fått litt farge, ca 8-10 min, se bildet
  • Trykk lett på fisken med en skje for å se om den flaker seg (Det er svært viktig at fisken ikke står for lenge, da den blir tørr)
  • Om du skjønner at den ikke er helt ferdig steker du den 1-2 minutter til, og prøver med skjeen på nytt
  • Ta så fisken ut av pannen og løft den forsiktig over på et fat for å stoppe varmeutviklingen (Viktig!)

Skalldyrsaus:

  • 2 terninger med hjemmelaget skalldyrkraft (helst),  med du kan bruke ferdigkjøpt skalldyrkraft også selv om det ikke blir like godt
  • Bland med vann og kraften fra rekeglasset så det utgjør ca 5 dl
  • 1/2 – 2 dl hvitvin + litt rekekraft hvis du har kjøpt hermetiske reker
  • 1 liten boks kremfløte (evt matfløte)
  • 1 – 2 ss rømme (jeg bruker rørosrømme)
  • 1/2 glass reker (Jeg bruker hermetiske reker fra Troll som jeg synes er de beste)
  • presset sitronsaft av 1/2 sitron (kan utelates)
  • salt og pepper
  • Ha alle ingrediensene i en kjele og kok inn til sausen får en passe tykk konsistens (dette kan ta litt tid, 30-40 min) 
  • Rør med jevne mellomrom så den ikke setter seg fast i bunnen
  • Tilsett reker og dill når sausen er ferdig

 

Servering:

 
  • Jeg serverte retten med perlepoteter som jeg tilberedte i airfryer, men du kan også bake dem i ovnen
  • Gulrøtter i staver
  • Sukkererter
33182883 4742 481D A1F0 C7C3671CF704
 
 
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *