Kveite med skalldyrsaus

Fullsizeoutput 5320 

Jeg er nok mer enn alminnelig glad i fisk, så derfor spiser vi fisk flere ganger i uken. I helgen pleier vi å gjøre litt ekstra ut av fiskemåltidet, så denne retten er en ordentlig selskapsrett. Den er så utrolig god at jeg skulle ønske dere kunne kjenne smaken bare ved å lese om den, men sånn er det jo ikke. Derfor vil jeg heller anbefale at du lager den selv.

Det er ikke spesielt komplisert, men du MÅ passe tiden når det gjelder kveiten og du BØR absolutt ha ordentlig kraft til sausen.  Jeg har tidligere gitt dere oppskrift på Jørns skalldyrkraft og det er absolutt ikke komplisert å lage kraft. Du må bare ta vare på skallene av skalldyr i stedet for å kaste dem. Legge dem i fryseren og ellers følge Jørns fremgangsmåte.

Det tar litt tid å lage sausen fordi den må koke inn og koke inn så den får en fyldig konsistens, ikke slutt å koke før den riktige konsistensen er der. Det kan ta 30-40 minutter kanskje, men er SÅ verdt det, for du sitter igjen med en saus som du vil elske. 

Når det gjelder kveiten må du være veldig påpasselig, de fleste har vel smakt tørr kveite og det er IKKE godt. Denne kveiten var imidlertid supersoft og smeltet nesten i munnen. Jeg tror aldri jeg har klart å lage så perfekt kveite tidligere.

Tilbehøret laget jeg i airfryer, dette er noe jeg virkelig anbefaler. Det smaker helt nydelig og man bruker nesten ikke fettstoffer for å lage maten, den luftstekes eller noe sånt.

Jeg har brukt akkurat samme fremgangsmåte på både uer og steinbit med like godt resultet <3

Kveiten:

  • Ta fisken ut av kjøleskapet 20-30 minutter før den skal tilberedes
  • Legg den på et fat og dryss over godt med grovt salt
  • Når den ar stått på benken skyller du av saltet og tørker fisken med kjøkkenpapir
  • Krydre med salt og pepper og legg fisken i en smurt form
  • Sett ovnen på 180 grader og sett inn fisken når temperaturen er nådd
  • Bak fisken i 10 minutter
  • Trykk lett på fisken med en skje g se om den flaker seg (Det er svært viktig at fisken ikke står for lenge, da den blir tørr)
  • Om du skjønner at den ikke er helt ferdig lar du den stå i ovnen 1-2 minutter til, og prøver med skjeen på nytt
  • Ta så fisken ut av ovnen og løft den forsiktig over på et fat for å stoppe varmeutviklingen (Viktig!)

Skalldyrsaus:

2 terninger med hjemmelaget skalldyrkraft (helst),  med du kan bruke ferdigkjøpt skalldyrkraft også selv om det ikke blir like godt

  • 1/2 – 2 dl hvitvin + litt rekekraft hvis du har kjøpt hermetiske reker
  • 2 1/2 dl kremfløte (evt matfløte)
  • 1 – 2 ss rømme (jeg bruker rørosrømme)
  • 1/2 glass reker (Jeg bruker hermetiske reker fra Troll som jeg synes er de beste)
  • presset sitronsaft av 1/2 sitron (kan utelates)
  • salt og pepper
  • Ha alle ingrediensene i en kjele og kok inn til sausen får en passe tykk konsistens (dette kan ta litt tid) 
  • Tilsett reker når sausen er ferdig

Tilbehøret:

Her brukte jeg altså airfryer på både poteter og grønnsaker, men du bør bruke det du foretrekker. Det kan for eksempel være ovnsbakte poteter, ris, kokte morenepoteter eller hva som helst egentlig

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published.