Jeg er helt avhengig av å ha «ordentlig» kraft hjemme, det gjør nemlig maten så mye bedre enn en buljongterning eller to. Spesielt er jeg avhengig av skalldyrkraft, så når vi har skalldyr sparer vi alltid på skallene og putter i fryseren.
Det er flere måter å lage skalldyrkraft på, dette er vel den enkleste. Andre steder på bloggen finner du oppskrift på kraft som det tar 2 dager å produsere og som også kokes med diverse grønnsaker. Men her brukes altså kun skallene, med andre ord relativt enkelt.
Jørn er sjef for alt som heter kraft her i huset, enten det er enkel eller mer komplisert kraft. Derfor ba jeg ham dokumentere den siste skalldyrproduksjonen med bilder og oppskrift, så her gir jeg ordet til Jørn.
Jørns oppskrift:
Etter et skalldyrmåltid sitter du igjen med en fantastisk ressurs til verdens beste kraft. Enten det er reker, kreps, blåskjell eller hummer – men ikke krabbe.
Denne oppskriften inneholder kun skalldyr, mens mange oppskrifter også har f.eks. løk, gulrot etc.
Når måltidet er over, putt restene i fryseren. Samle gjerne opp over tid.
Når det er tid for å skride til verket, ta ut alt av fryseren og finn noe tungt å dælje løs med så skallrestene blir så knust som mulig.
Deretter skal alt innom stekepanna på høy varme og få en antydning til bruning. Ca. 15 minutter.
Deretter helles alt i en stor gryte og det tilsettes vann så skallene er dekket.
Kok et par timer.
Deretter siles skallene av og ren kraft helles tilbake i gryta.
La den koke inn til den har passe styrke – gjerne en times tid.
Fyll i kopper/glass/beger i passe store porsjoner og sett i fryseren.
Plukk frem en terning eller tre ved behov og bruk til sauser, supper, risotto eller annet fristende.
Etter å ha vært i fryseren vil de se slik ut.
Og en slik klump er nok til minst 1 liter saus/ suppe. Det er veldig kraftig og intens smak.
Her er noen eksempler på oppskrifter hvor jeg har brukt Jørns skalldyrkraft: