Svinefilet er ordentlig digg mat hvis du velger å kjøpe en med god kvalitet. Jeg er blitt veldig begeistret for både storfefilét og svinefilet fra Jæren smak, det skal godt gjøres å få noe som er bedre enn dette. Svinefilet er også ganske rimelig mat og bare SÅ mye bedre enn koteletter (synes jeg).
«Ulempen» er at svinefilet lett kan bli for tørr hvis man ikke passer på. Kjernetemperaturen bør ligge på ca 66 grader, snes jeg. Vær OBS på at den fortsetter å «steke» etter at du har tatt den ut av ovnen så du bør derfor legge den over på et annet fat når du tar den ut av ovnen. Det er også viktig at kjøttet har romtemperatur når du setter det i ovnen og at steketemperaturen ikke er for høy.
Svinefiléten:
- Ta kjøttet ut av kjøleskapet og legg det i en ildfast form på benken ca 30 minutter før det skal tilberedes
- Sett ovnen på 160 grader over- og undervarme
- Sett steketermometer i kjøttet, jeg liker det best ved en kjernetemperatur på 66 grader – da er det saftig og smakfullt
- Når temperaturen er nådd på ovnen setter du inn formen med kjøtt
- Når kjøttet er ferdig tar du det ut og legger det over på et fat. Hvis du lar det ligge i formen vil det fortsette å steke og bli tørt
- La det hvile ca 15-20 minutter før du skjærer det opp
- Du kan gjerne legge aluminiumsfolie løst over, men ikke pakk det rundt, da vil kjøttet bli tørt
Appelsinsaus
- 2,5 dl appelsinjuice
- 3 dl kremfløte
- Kjøttbuljong eller fond (1 terning eller 1 ss) – smak deg fram!
- 3 fedd presset hvitløk
- 2 ts tørket estragon eller mer (bruk gjerne frisk hvis du har)
- Salt og pepper
Ha alle ingrediensene i en kjele og kok opp. La dette koke ved middels varme uten lokk til det har kokt inn og sausen har tyknet, 30-40 minutter. Du bestemmer selv hvor tykk du vil ha sausen så reguler koketiden etter dette. Jo lenger den koker dess tykkere blir den
Justér sausen med mer fløte eller juice etter smak.
Mangosalat
- 1 moden mango, delt i terninger
- 1 salathode, gjerne blandet salat
- 5 cherrytomater
- Litt agurk
- 1 avocado i terninger
- 1 vårløk
- Bland samen ingrediensene og hell over en god vinagrette
Blomkålmos
- 2 blomkålhoder
- Salt og pepper
- 2-3 ss smør
- 1 ss ramsløkpuré
- Vask og rens blomkålen godt og fjern alle grønne blader, men ta vare på stilken
- Del blomkålen i store buketter, ta med stilken
- Legg den over i en kjele med lettsaltet vann og la det koke i 10-15 minutter
- Jeg liker best at den ikke er helt gjennomkokt, men gir litt motstand
- Slå av vannet, damp den tørr og tilsett 2 ss smør eller mer
- Mos blomkålen og smak til med ramsløkpuré, salt og pepper