Pannestekt steinbit med tomat- og basilikumsaus

 Fullsizeoutput 54e3

For noen uker siden var vi i Risør og da spiste vi middag på Kast Loss en kveld. Der fikk jeg en helt nydelig steinbit i en slags tomatsaus,  noe som jeg virkelig falt for. Jeg bestemte meg for å prøve og lage en lignende rett når jeg kom hjem, men jeg visste jo ikke hvilke ingredienser sausen inneholdt. Derfor måtte jeg memorere smakene, noe som ikke er så veldig enkelt!

Denne fikk jeg servert i Risør: Min er ikke helt lik og jeg hadde ikke aspargesbønner som jeg ser at de brukte i den jeg fikk servert. Ikke hadde de basilikum heller, men jeg laget min egen versjon av denne retten. Poenget var ikke at det skulle være en nøyaktig kopi

Fullsizeoutput 54e4

Jeg klarte å få til en saus som smakte ganske likt den jeg fikk servert på Kast Loss etter hva jeg husker. Den var i alle fall kraftig og smakfull og kledde steinbiten godt. Ikke var det vanskelig å lage den heller og den inneholder bare ingredienser de fleste har i kjøleskapet. Om du ikke har akkurat det som står i oppskriften kan du bare ta noe som ligger nært opp til, for eksempel vanlig gul løk i stedet for rødløk. 

Her følger min oppskrift:

Fisken:

 • Fersk steinbit (beregn ca 200 gram per person)
 • Om du handler i en god fiskebutikk kan du be personalet fjerne alle bein for det er en del bein som er vanskelige å fjerne for «amatører”
 • Ta fisken ut av kjøleskapet ca 20 minutter før den skal tilberedes
 • Dryss over godt med salt og la den stå på benken
 • Etter 20 min skyller du av saltet og tørker fisken
 • Krydre nå med salt og pepper
 • Nå er fisken klar til tilberedning
 • Ha litt olje og godt med smør i pannen
 • Sett platen på middels/ høy varme og la smøret få LITT farge før du legger i fsken
 • Brun fisken til den får en pen lysebrun farge på begge sider, det tar ikke mange minuttene
 • La den deretter hvile 5 min før servering

IMG 16061

Sausen:

 • 1 rødløk, hakket
 • 3-4 båter hvitløk, hakket
 • 1 boks hakkede tomater
 • 1-2 plommetomater uten «innmat», grovhakket
 • 1/4 squash i små biter
 • 1 ts sukker
 • 1 ss balsamicoeddik
 • Saft og skall av 1/2 sitron
 • 1 neve svarte oliven delt i to
 • 1 stor neve basilikum (helst mer)
 • 1 fiskebuljongterning
 • Nykvernet sort pepper

Fremgangsmåte:

 • Sett platen på middels varme
 • Ha olje og smør i kjelen
 • Tilsett grønnsakene og la det surre til det er mykt
 • Tilsett sukker og eddik
 • La dette surre sammen 2-3 minutter mens du rører
 • Tilsett tomatboksen og det hakkede tomatkjøttet
 • Tilsett sitronsaft og revet skall
 • Tilsett oliven delt i to
 • Tilsett en fiskebuljongterning
 • Tilsett en neve hakket basilikum
 • La dette surre sammen i ca 20 minutter
 • Smak til og tilsett mer krydder om du ønsker
 • Tilsett mer hakket basilikum før servering

Servering:

Jeg serverte retten med poteter fra Skallerud Gård på Jeløy som jeg skar i båter og tilberedte i airfryeren

Ellers serverte jeg blomkål og sukkererter ved siden av

Både Jørn og jeg elsket retten og den vil bli servert flere ganger 

Ganske frodig basilikum på terrassen 🙂

Fullsizeoutput 54e2

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *