Helstekt lerstangkylling med epler

Fullsizeoutput 5363

Innimellom velger jeg å bruke hel kylling i stedet for bare brystene eller lårene. Det er absolutt ikke noe problem å tilberede hel kylling, men det tar selvsagt lenger tid siden den må stå lenger i ovnen enn et bryst.  Dessuten kan det være litt problematisk å dele den opp pent, i alle fall hvis man ikke har gjort det  før og ikke har god kniv. Men himmel og hav så godt det er!

Jeg kjøper alltid kvalitetskylling enten jeg skal ha hel kylling, bryst eller lår. Denne gangen valgte jeg Lerstangkylling som jeg liker veldig godt og har brukt mange ganger før også. Lerstang bryr seg mye om dyrevelferd, noe som også er viktig for meg og som teller når jeg skal velge produsent for maten jeg spiser. For meg er det aldri aktuelt å handle kylling på grunn av prisen, har jeg ikke råd til å kjøpe en kvalitetskylling som har levd et godt liv lar jeg det heller være.

Men tilbake til denne middagen som ble veldig god. Jeg pleier alltid å stikke kryddersmør under skinnet på kyllingen, det gjør jeg også når jeg lager kyllingbryst. Den blir utrolig saftig og får nydelig smak. Her finner dere oppskrift på kyllingbryst hvor jeg har brukt denne teknikken https://matogreiser.no/?p=17282

Nedenfor finner dere oppskrift på helstekt kylling med tilbehør.

Ingredienser:

 • 1 stor kylling, Lerstang, Stange el.l.
 • 1 sitron, skrubbet godt
 • 3-4 epler
 • 4-5 ss mykt usaltet smør
 • 2-3 fedd finhakket hvitløk
 • 1 neve urter, for eksempel bladpersille, rosmarin og basilikum, finhakket
 • Salt og pepper

Fremgangsmåte:

 • Ta kyllingen ut av kjøleskapet 20-30 minutter før tilberedning
 • Skyll og tørk den godt
 • Kna sammen mykt smør, hvitløk og urter
 • Fordel mesteparten av smøret under skinnet på kyllingen (bruk hendene)
 
Fullsizeoutput 5362
 
 • Skrell eplene og del dem i terninger eller båter
 • Del sitronen i små båter
 • Stapp 1-2 av eplene og sitronen inn i buken på kyllingen og legg resten av eplene rundt sammen med urter
 
Fullsizeoutput 5360
 
 • Salte og pepre

Tilberedning:

 • Sett ovnen på 180 grader over- og undervarme
 • Bind opp kyllingen ved å folde vingen under og binde sammen lårene
 • Smør en ildfast form og legg kyllingen oppi
 • Ha epler, hvitløk og urter rundt kyllingen
 • Hell over 2 dl eplejuice
 • Sett formen i ovnen og la den steke ca 75-80 minutter. Husk av tiden kan variere fra ovn til ovn og hvilken kyllingtype du bruker
 • Sjekk om kyllingen er ferdig ved å stikke en skarp kniv inn i leddet. Er kraften som kommer ut blank så er kyllingen ferdig
 • La nå kyllingen hvile 10-15 minutter før du skjærer den opp
Fullsizeoutput 535e

Servering:

 • Til denne retten kan du servere det du har lyst på, men jeg serverte airfried mandelpoteter.
 • Som saus kan du bruke den kraften som kyllingen avgir, men du kan også lage en jevning og bruke kraften her.
 • Jeg laget også en eplesirup som smakte veldig godt.
 • Broccoli smaker godt til, det samme gjør ovnsbakte tomater eller en tomatsalat
 

Eplesirup:

 • 5 dl eplejuice
 • 1 dl sukker
 • Kok eplejuice og sukker til det tykner og får  en sirupslignende konsistens. Dette tar 30-40 minutter

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *