Kyllingbryst med jordskokkmos, bønner og tomatsalat

Fullsizeoutput 492a

Denne retten laget jeg til et lite selskap for en stund siden, og det var viktig at menyen skulle være enkel, sunn og god. Jeg lette litt på nettet for å få inspirasjon, men retten nedenfor er min variasjon av oppskrifter jeg har funnet.

Jeg synes denne retten er perfekt å servere både til hverdags og i selskap, den er enkel samtidig som den virker litt eksklusiv. Det eneste som er litt skummelt her er steketiden for kyllingbrystet, det må for all del ikke være tørt, men heller ikke for lite stekt. Om du bruker steketermometer er 67 grader det du bør gå for.

Det er iikke likegyldig hvilken type kyllingbryst du velger (det synes i alle fall ikke jeg). Jeg bruker alltid kylling av god kvalitet, denne gangen brukte jeg Stangekylling. Hvert bryst veide 230 gram, det er veldig greit at de har samme vekt med tanke på steketiden.

Å putte smørblanding under skinnet på kyllingen gjør jeg ofte, også når jeg steker hel kylling. Jeg vet ikke om det gjør kyllingen saftigere, men det setter i alle fall en deilig smak på kjøttet. Denne gangen blandet jeg smør med sitron og persille, det var absolutt et godt valg. Men du kan selvsagt bruke de urtene du ønsker, det hadde nok blitt godt med både rosmarin og basilikum også. 

Som nevnt over kan det være et problem å få kyllingbrystet perfekt stekt, men det var før, det, og ikke nå. Den flinke bloggeren Helle som har bloggen Helles Kitchen har nemlig utarbeidet en bruksanvisning for hvordan få det perfekte resultatet og angitt hvor lenge bryst av ulik vekt skal steke. Jeg har fulgt denne fremgangsmåten noen ganger og det fungerer helt supert. Om du vil følge den du også finner du den her: Helles steketider for kyllingbryst

Jeg steker imidlertid brystene litt lenger enn hennes forslag, egentlig skulle mine stekt i 10 minutter, men jeg lot dem steke i 11,5, noe jeg synes ble helt perfekt. Det er viktig å ta brystene ut av formen og legge dem på en tallerken eller rist for ellers vil det fortsette å steke slik at kjernetemperaturen øker voldsomt. Det er viktig å huske dette for å unngå tørt kjøtt. La det hvile i ca 10 minutter før du skjærer det opp. 

Ingredienser til 4 personer:

  • 4 kyllingbryst
  • 2-3 ss smør
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 sitron, skallet
  • 1 neve bladpersille
  • Salt og pepper


Fremgangsmåte:

  • Ta kyllingen ut fra kjøleskapet 20 minutter før tilberedning
  • Vask og tørk den
  • Salte og pepre
  • Kna sammen mykt smør, hvitløk, sitron og persille
  • Fordel ca halvparten av smørblandingen under skinnet på kyllingen. Bruk hendene, det går så greit så
 
Fullsizeoutput 4a46
 
IMG 6646
 
  • Varm opp smør og olje i pannen  og legg i kyllingen med skinnsiden ned
  • Stek noen minutter til den har fått fin farge, den skal ikke være for mørk
  • Snu kyllingen forsiktig og stek litt på den andre siden også
  • Legg nå kyllingen med skinnsiden opp i et ildfast fat 
  • Legg resten av smørblandingen rundt
  • Stek ved 180 grader varmluft til termometeret viser ca 66-67 grader, eller følg instruksene jeg har nevnt over med å ta utgangspunkt i vekten på brystene
  • Når de er ferdige legger du dem over på en rist eller en tallerken og lar dem hvile i ca 10 minutter før du skjærer opp


Jordskokkmos, evt blomkålmos

  • 500 gram jordskokk, evt blomkål, renset og delt i biter
  • 250 gram poteter, delt i biter
  • Salt og pepper
  • 1 ss smør


Fremgangsmåte:

  • Kok poteter og grønnsaker møre, ca 20 minutter
  • Slå av vannet og damp dem tørre
  • Rør inn smør
  • Kjøre puréen glatt med en stavmikser
  • Smak til med salt og pepper


Tomatsalat:

Fullsizeoutput 4927

  • 15-20 cherrytomater, gjerne i forskjellig farge
  • 3 ss god olivenolje
  • Saft av 1 sitron
  • 1-2 ss kapers
  • 1 neve hakket persille eller basilikum
  • Salt og pepper


Fremgangsmåte:

  • Del hver cherrytomat i 4
  • Bland olje og sitronsaft
  • Smak til med salt og pepper
  • Hell dette over tomatene
  • Tilsett kapers og hakkede urter
  • Bland sammen


Servering:

  • Skjær kyllingen i skiver og legg opp på serveringsfat sammen med bønner eller andre grønnsaker
  • Servér jordskokk og tomatsalat i separate serveringsboller
  • Du kan selvsagt også legge opp maten på tallerkener


Bon Apetit

Fullsizeoutput 4926

Fullsizeoutput 492c





Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published.