God, gammeldags bløtkake

Fullsizeoutput 536f

Da jeg skulle lage en kake til 17. mai i år bestemte jeg meg for å lage en god, gammeldags bløtkake. Etter å ha tenkt meg litt om fant jeg ut at det antagelig var minst 20 år siden jeg laget det sist, så jeg var litt «rusten» på denne kaken. Men jeg husker at jeg i grunnen alltid klarte å lage bra sukkerbrød, og det er jo nettopp det som er basisen for en god bløtkake.

Mange er av en eller annen grunn «redd» for å lage sukkerbrød og kjøper ferdige bunner. Det begriper jeg ikke, det er ikke vanskelig å lage sukkerbrød, og det smaker mye bedre og er mye morsommere med kakebunner man har produsert selv.

Jeg konfererte med svigerinnen min og fikk hennes oppskrift som hun hadde funnet hos Fru Timian, og oppskriften funket selvsagt helt fint. Bare se hvor høyt og fint sukkerbrødet ble:

 Fullsizeoutput 536d

Oppskrift på sukkerbrødet:

  • 4 egg, romtemperert
  • 160 gram sukker
  • 160 gram hvetemel
  • 1 ts bakepulver

Fremgangsmåte:

  • Velg en form på ca 24 cm i diameter
  • Legg bakepapir i bunnen og smør sidene med smør eller formfett
  • Visp egg og sukker i minst 10-12 minutter (ikke visp for lenge og heller ikke for lite)
  • Bland hvetemel og bakepulver
  • Sikt melet forsiktig inn i eggedosisen
  • Bruk en slikkepott for å vende melet inn
  • Sett ovnen på 170 grader varmluft
  • Stek kaken på nederste rille i ca 45 minutter
  • Ikke åpne ovnsdøren under stekeprosessen, da kan kaken falle sammen
  • Etter 45 minutter sjekker du om kaken er stekt ved å stikke en bakeepinne eller lignende inn i kaken
  • Er pinnen ren når du tar den ut er kaken ferdig
  • Legg bakepapir på en rist og hvelv kaken oppå for avkjøling
  • La formen være på til kaken er helt avkjølt for å unngå at den synker sammen på midten
 

Fyll:

Du trenger:

  • 5 dl kremfløte
  • 2 ts sukker
  • 1 1/2 dl eplejuice/appelsinjuice/ melk eller hva du vil (dette skal du dynke kaken med)
  • 5-6 ss syltetøy etter ønske
  • 1/2 plate finrevet melkesjokolade (stor plate) – dette kan du utelate, men jeg liker det
  • 1 kurv jordbær
  • 1 kurv bringebær
  • Blåbær

Fremgangsmåte:

  • Når kaken er helt avkjølt kan man fortsette «jobben”
  • Visp kremfløte og sukker til myk krem
  • Del kaken  3 deler 
  • Legg de to øverste lagene på et bakepapir el.l.
  • Legg den nederste delen på et kakefat og dynk med 1/3 av juicen/melken
  • Smør over et lag syltetøy
  • Fordel i overkant av 1/3 av kremen over og deretter jordbær (del hvert jordbær i 4)
 
IMG 0032
 
  • Legg over det midterste laget og gjenta prosedyren med juice, syltetøy, krem og jordbær
Fullsizeoutput 5379
 
 
Fullsizeoutput 5383
 
Fullsizeoutput 5380
 
  • Pass på at det øverste laget ligger med stekeskorpen ned og dynk med resten av juicen
  • Legg det umiddelbart oppå kaken
  • Smør nå hele kaken inn med krem
 
Fullsizeoutput 5381
 
  • Dekorer med friske bær, men gjør det du synest er finest. Jeg er på ingen måte noen ekspert på kakepynting
 
Fullsizeoutput 5382
 
  • Kaken blir absolutt best om den får stå å trekke litt, ca 3 timer eller mer.
  • Du kan gjerne fylle kaken dagen før den skal spises, men bør vente med å ha på friske bær til samme dag
Fullsizeoutput 5376
 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *