Marinert svinenakke med appelsinsaus, og squash/ potetgrateng

Fullsizeoutput 4ee8

Vi spiser sjelden kjøtt lenger, men når vi først gjør det så må kvaliteten være på topp. Når vi handler hos vår lokale slakter eller hos for eksempel Annis Pølsemakeri vet vi at vi får det beste markedet kan by på. Så denne gangen kjøpte vi en marinert, surret svinenakke hos Annis, men det er heller ingenting i veien for at man marinerer den selv.

I alle fall var denne svinefileten helt nydelig, så mør at den smeltet på tungen nesten. Og marineringen var ikke for kraftig, men passet helt utmerket til det sarte svinekjøttet. Ved å kjøpe ferdig marinert sparer jo en del tid siden kjøttet var helt renskåret før det ble surret og marinert. 

Så min oppgave her var rett og slett å sørge for at kjøttet ble passe stekt og ikke ødelegge det ved oversteking, men det gikk helt fint – det ble akkurat slik vi liker det. Men det er viktig å bruke steketermometer her.

Kjøttet

  • Ta kjøttet ut av kjøleskapet og legg det i en ildfast form på benken ca 30 minutter før det skal tilberedes
  • Sett ovnen på 160 grader
  • Sett steketermometer i kjøttet, jeg  liker det best ved en kjernetemperatur på 68 grader – da er det saftig og smakfullt
  • Når temperaturen er nådd på ovnen setter du inn formen med kjøtt
  • Når kjøttet er ferdig tar du det ut og legger det over på et fat. Hvis du lar det ligge i formen vil det fortsette å steke og bli tørt
  • La det hvile ca 15 minutter før du skjærer det opp

Appelsinsaus:

Det milde svinekjøttet passer utmerket sammen med en saus som inneholder frukt av noe slag. Jeg har tidligere servert det med plommesaus, tropisk saus og appelsinsaus. Appelsinsausen jeg laget i går er stort sett den samme som jeg har laget tidligere.

  • 2,5 dl appelsinjuice
  • 3 dl kremfløte
  • Kjøttbuljong eller fond (1 terning eller 1 ss) – smak deg fram!
  • 3 fedd presset hvitløk
  • 2 ts tørket estragon eller mer (bruk gjerne frisk hvis du har)
  • Salt og pepper

Ha alle ingrediensene i en kjele og kok opp. La dette koke ved middels varme uten lokk til det har kokt inn og sausen har tyknet, 30-40 minutter. Du bestemmer selv hvor tykk du vil ha sausen så reguler koketiden etter dette. Jo lenger den koker dess tykkere blir den

Justér sausen med mer fløte eller juice etter smak.

Squash og potetgrateng:

  • Ha litt olje i en ildfast form
  • Ta omtrent like stor mengde med poteter og squash
  • Del potetene i skiver og squashen i terninger og ha i formen
  • Dryss over salt , pepper og annet krydder eller urter du måtte ønske
  • Hell over litt mer olje og bland godt sammen
  • Sett i ovnen og bak det i ca 50-60 minutter, du kjenner selv når det er ferdig
  • På slutten drysser du over revet ost som du blander inn i squash/ potetene
  • La det stå noen minutter så det får en gylne overflate

Servering:

Jeg serverte retten med stekt sjampinjong og broccoli, men du bestemmer selvsagt selv hva du har lyst på

Bon Apetit!

Fullsizeoutput 4ee6

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *