Nå er det sikkert 1 år siden jeg la ut oppskrifter med kjøtt her på bloggen, men man skal aldri si aldri. Jeg spiser ikke mer kjøtt enn jeg har gjort, men jeg er heller ingen fanatiker. I fryseren fant jeg en flott filét med kortreist svin så hvorfor ikke bruke det som farsdagsmiddag?
Tilfeldigheter gjorde at jeg hadde både plommer og pærer på fruktfatet siden jeg hadde tenkt å lage en pai det ikke ble noe av, så da var det bare å sette i gang med litt utradisjonelt tilbehør til svinet.
Filéten veide 800 gram. Jeg startet med å krydre den godt.
Krydderblanding:
- Ca 1 ts finrevet sitronskall, helst av økologisk sitron
- 2 ts provencekrydder
- 1/2 ts fennikelfrø
- 1 ss olivenolje
- 1 ts salt
- Bland sammen ingrediensene til krydderblandingen
- Gni filéten godt inn med dette på alle sider
- La stå på benken 20-30 minutter og trekke til seg krydderet før du bruner den
Plommesaus
Ingredienser:
- 10 blå plommer
- 2 sjalottløk i skiver
- 4-5 hvitløkfedd, hakket
- 1 dl brunt sukker (demerarasukker)
- 1/2 dl balsamicoeddik
- 1 dl vann
- 3 ss soyasaus
- 1/2 ss sorte sennepsfrø
- 1/2 ts svart pepper
- 1/2 ts hvit pepper
Fremgangsmåte:
- Surr løk og hvitløk mykt i pannen
- Tilsett de øvrige ingrediensene bortsett fra plommene
- Kok under omrøring i ca 3-4 minutter
- Del plommene og fjern steinen
- Del i båter
- Tilsett halvparten av plommene i pannen og legg på lokk
- Rør innimellom og kok til plommene er myke
- Sil og mos sausen gjennom et dørslag
- Kok opp sausen og tilsett resten av plommene
- Kok til plommene knapt er møre
Svinefilét
- Brun filéten godt på alle sider til den får fin farge
- Legg over i et ildfast fat
- Sett stekeovnen på 150 grader
- Sett inn steketermometer
- Stek til steketermomemeteret viser 65 grader
- La kjøttet hvile i minst 10 minutter før du skjærer det opp
Pærepoteter:
- Skjær pærer og poteter i skiver
- Legg lagvis i en ildfast form, start og slutt med poteter
- Legg 2-3 teskjeer med honning mellom hvert lag og krydre med salt og pepper
- Hell over olje til slutt
- Bakes i ovnen i ca 40-45 minutter
Tilbehør:
Det er mye som kan serveres ved siden av denne retten, f.eks. aspargesbønner, sukkererter, bakte tomater, bakt squash og mye annet. Ta det du liker best så kan det ikke bli annet enn bra.
Bon Apetit!
Jeg har tatt utgangspunkt i en oppskrift jeg fant på Matprat.no