Jeg har hørt sagt at man er ikke ordentlig vegetarianer før man har lært seg å like tofu. Denne «osten” er ingrediens nr 1 i vegetarisk matlaging og har ofte rollen som kjøtt. Egentlig er tofu et soyaprodukt som har vært en viktig matvare i Asia i over to tusen år. Den fremstilles av moste soyabønner som siles til en soyamelk, melka koagulerer og stivnes deretter i blokker. Den ferdige tofuen ser ut som en hvit ost. I utgangspunktet smaker den ingenting så man er nødt til å tilsette den smak, enten ved å marinere den eller krydre den med et eller annet. Jeg har spist tofu tidligere også, men den gjorde ikke noe spesielt inntrykk for å si det sånn.
Denne gangen har jeg altså benyttet tofu som erstatning for kylling i en curry. Curryen er såpass sterk i seg selv at det ikke er så nøye om tofuen smaker noe eller ikke synes jeg.
Ingredienser:
- 1 pakke tofu, fast type
- 4 store gulrøtter i staver
- 2 løk i skiver
- 1 boks vannkastanjer
- 1 pakke sukkererter, delt i to på langs
- 1 rød chili i tynne skiver
- 2 bokser kokosnøttmelk, ikke lett
- 1,5 ss grønn currypasta
- 1 liten neve lemonleaves
- 1 stykke fersk ingefær, finhakket
- 1 neve frisk koriander, hakket
- 1 ts brunt sukker
- 3 ss fishsauce
- Sett stekovnen på 200 grader
- Skjær tofuen i terninger og legg på et stekebrett
- Når ovnen er varm nok setter du inn tofuen og lar den steke i ca 15 minutter, den skal ha fått litt farge
- Hell 3-4 ss soyasaus i en bolle
- Ta tofuen ut av ovnen og legg terningene i bollen
- La dette marineres i 10-15 minutter
- Legg på stekebret igjen og la det steke 15 minutter til tofuen har blitt litt brun
- Skjær gulrøtter og løk i staver/ skiver og surr det i litt olje
- Tilsett currypastaen og rør
- Tilsett kokosnøttmelk og fishsauce
- Strø over brunt sukker
- Tilsett lemonleaves
- La det hele surre 10-15 minutter
- Tilsett vannkastanjene
- Tilsett sukkerertene og koriander
- Serveres med nudler eller jasminris