Jeg bruker laks rett som det er og da gjelder det å finne nye måter å servere den på. Denne gangen falt en tanke ned i hodet mitt – hvorfor ikke bruke laks i en lasagne. Som tenkt så gjort, og resultatet ble faktisk bedre enn den tradisjonelle med kjøtt. Mulig jeg synes det fordi jeg ikke spiser noe særlig kjøtt lenger, men Jørn mente faktisk akkurat det samme.
Jeg brukte salmalaks til dette retten, men det er absolutt ikke nødvendig. Bruk gjerne en billig laks, her er det så mange smaker at man ikke kan kjenne om laksen koster 300 eller 50 kr per kilo.
So here we go:
Ingredienser 4 personer:
- 600 g laksefilét
- Nødvendig antall lasagneplater
Tomatsaus:
- 1 boks med italienske cherrytomater (helst)
- 4 fedd hvitløk, finhakket
- 1 løk, finhakket
- 1/2 squash i små terninger
- 3 gulrøtter i små terninger
- 1 vårløk
- 1 neve basilikum, hakket
- 1 ss tomatpuré
- 1 ts chipotlekrydder
- 1 ts kajennepepper
- 1 ts tabascosus
Fremgangsmåte:
- Hakk løk og surr den i pannen sammen med hvitløk til den er blank
- Tilsett resten av grønnsakene og la det surre videre noen minutter
- Tilsett tomater og tomatpuré og bland godt
- Tilsett basilikum
- La det koke litt inn
- Smak til med krydder
- Skjær laksen i terninger
- Vend den forsiktig inn i tomatsausen
Ostesaus:
- 2 ss smør
- 2 ss hvetemel
- 1 boks creme fraishe (spe litt etter litt)
- Litt melk til konsistensen har blitt passe, litt tykk
- 3-4 ss revet ost
- 1 fiskebuljong
- Salt og pepper
Fremgagsmåte:
- Smelt smøret
- Tilsett hvetemel
- Bland godt
- Spe med væsken litt etter litt og la det koke opp mellom hver gang
- Sausen skal ha litt tykk konsisens når den er ferdig
- Tilsett 3/4-del av osten og rør til den har smeltet
Montering
- Finn fram en ildfast form i passende størrelse
- Start med å legge et lag tomatsaus og laks
- Legg lasagneplater over
- Legg så et lag ostesaus
- Fortsett med tomatsaus etc til alt er oppbrukt
- Det hele avsluttes med tomatsaus
- Dryss resten av osten på toppen
- Avslutt med å drysse på litt oregano
- Stekes i ovn ved 200 grader i ca 30 minutter
- Serveres med salat og evt en rømmedressing