Thailandske blåskjell med sitrongress

IMG 4889

Denne retten kan jeg takke Bent Stiansen for, jeg fant oppskriften i boken Stiansen til hverdags. Som vanlig endret jeg litt her og der, men i det store og hele er dette hans oppfinnelse. Retten smaker nydelig thailandsk, men mildere. Vil du ha den sterkere tilsetter du jo bare mer chili for eksempel.

Blåskjell er en stor favoritt, men på grunn av allergi hos mannen min er det ikke så ofte jeg får laget det. Denne helgen har han stukket til fjells og jeg har besøk av en annen blåskjellelsker, så da var det fritt fram.

Det er nå blåskjellene er på sitt beste, de er både søte, salte og feite. Om sommeren under gytingen forsvinner mye av sødmen. Blåskjell er også billig mat, denne gangen betalte jeg ca 50 kr for et nett hos fiskehandleren min, men jeg så senere at noen butikker solgte dem for 19,90. 

Når du kommer hjem med skjellene du har kjøpt er det viktig at du husker å ta dem ut av posen de ligger i og heller dem over i en bolle. Hvis de blir liggende i posen vil de dø etter ganske kort tid. Det er ikke farlig å spise dem, men smaken blir ikke like god som den ellers ville vært.

Hvis du skal servere blåskjell som hovedrett beregner du 1 nett per person.

Ingredienser:

4personer:

  • Blåskjell i ønsket mengde
  • 2 løk
  • 2 kinesiske hvitløk eller 4 fedd vanlig delt i skiver
  • 4 stilker sitrongress oppdelt i skiver
  • 50 g fersk ingefær i skiver
  • 1 neve limeblader
  • 1 neve thaibasilikum
  • 1 neve koriander
  • 2-3 røde chili, finhakket
  • Saften av 2 lime
  • 1 dl vann 
  • 1 boks kokosnøttmelk
  • 3 ss fishsauce
  • 1 ts rørsukker
  • 1 neve frisk koriander
  • Olivenolje
  • Salt og pepper

Fremgangsmåte:

  • Legg blåskjellene i kaldt vann
  • Børst dem rene og fjern evt skjegg
  • Kast skjell som er åpne og ikke lukker seg når du banker på dem
  • Skjær ingefær, løk og hvitløk i skiver og surr det mykt i olje
  • Tilsett oppdelt sitrongress
  • Tilsett finhakket chili, limeblader, koriander og thaibasilikum
  • Tilsett vann og limesaft 
  • Sett på lokk og la det surre 10-15 minutter på lav varme
  • Tilsett kokosnøttmelk og rør rundt til det blander seg
  • Smak til med fishsauce og krydder
  • Sett opp varmen og tilsett skjellene
  • Legg på lokk og la skjellene koke ca 3 minutter eller til de åpner seg
  • Server gjerne ris ved siden av slik de alltid gjør i Thailand

Dersom du synes sausen/ suppen er for tynn:

  • Ta blåskjellene ut av kjelen
  • Jevn sausen med maisenna utrørt i kaldt vann
  • Hell sausen over skjellene eller ta skjellene tilbake i kjelen
  • Pynt med frisk koriander,men det glemte jeg som dere ser.

IMG 4888


Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published.