Den tiden vi er inne i nå er helt amazing med tanke på at skreien er på besøk hos oss igjen. Denne fisken er en av de aller beste jeg vet uansett hvordan jeg tilbereder den.
Vi spiser skrei nesten hver uke i denne tiden, gjerne oftere også. Vi får liksom ikke nok.
Det er ikke bare smaken som gjør skreien spesiell, det er også andre ting som kjennetegner den. Den kalles for Lofotens casanova og er selve kjærlighetsfisken, det er ikke mange som reiser så langt for kjærlighetens skyld
Skrei er torsk, men ikke all torsk er skrei. Litt forvirrende, ikke sant? Men skrei er torsk som vokser opp i Barentshavet. Og den skreien vi spiser nå har svømt mer enn 1000 km for å treffe sin utkårede. Dette skjer på det samme stedet som den selv ble unnfanget for minst 5 år siden, i havområdene rundt Lofoten og Vesterålen. Og den er her kun en kort periode av året, fra januar til mars/april, og det er bare hit den kommer,
Resten av året lever skreien i havområdene mellom Norge og Nordpolen. Hver vinter, etter at den har fylt 5 år, vender den tilbake og møter tusenvis av andre skrei til elskov i dypet. Og hvert år gjentar den kjærlghetsreisen hvis den ikke har blitt fanget da. Så skreien er en trofast kjæreste:-)
Kilde: Godfisk
INGREDIENSER
- Ca 1 kg skreiloin
- Salt og pepper
- Olje og smør til steking
- 1 sellerirot
- 1 blomkålhode
- 1-2 ss smør
- 10 cherrytomater
- 1 pakke broccolini eller broccoli
- 1/2 pakke bacon
- 1 sitron
FREMGANGSMÅTE:
- Tørk av fisken og legg den på et kjøkkepapir
- Dryss over grovt salt på begge sider
- La det stå i ca 10 – 15 minutter
- Del baconet i terninger og sprøstek, sett til side mens retten tilberedes
- Skyll av saltet og tørk fisken
- Dryss på salt og pepper på nytt
- Legg den over i en ildfast form med litt olje
- Sett stekeovnen på 180 grader
- Kok broccolinien/ broccolien i 2-3 minutter, hell av vannet og skyll i kaldt vann
- Legg den rundt kanten av den ildfaste formen
- Legg fisken i midten og legg litt smør på fiskestykkene
- Legg noen sitroner og cherrytomater delt i to rundt fisken
- Stek fisken ca 10 -12 minutter og sjekk at den er ferdig (den skal flake seg når du trykker forsiktig med en skje) Steketiden kan variere
BLOMKÅL- OG SELLERIROTMOS
- Skyll blomkålen og del i buketter, ta med stilken også
- Del selleriroten i terninger
- Ha litt vann i kjelen og tilsett litt saly
- Ha i grønnsakene i kjelen og kok opp
- La det koke til grønnsakene er myke
- Slå av vannet og damp dem tørre
- Tilsett 1-2 ss smør og mos grønnsakene med en stavmikser, men ikke finmos (smak og behag, jeg liker mosen litt grov)
- Smak til med salt og pepper
- Legg selleri- oh blomkålmos på en tallerken
- Legg skreien over
- Legg grønnsakene rundt
- Dryss bacon over