Reinsdyrgryte med blomkål- og sellerirotmos

AE0CDA4B AE6D 43E8 A18B A82BEF5002AC

Jeg er nok mer et fiskemenneske enn et kjøttmenneske, men reinsdyr kan jeg ikke motstå. Jeg synes ingenting kan slå det, verken kjøtt eller fugl. Men det er altså min mening. For en stund siden laget jeg er gryte av reinsdyrkjøtt som var helt nydelig, jeg har aldri smakt en rett av reinsdyr som ikke har smakt godt 🙂

Jeg brukte grytekjøtt av rein, men du kan bruke det du ønsker. Det rimeligste alternativet er nok reinsdyrskav, og det blir nok også godt selv om du ikke får de store kjøttbitene.

Ingredienser:

  • ca 500 gram reinsdyrkjøtt
  • 1 rødløk i skiver
  • 10-12 aromasopp eller annen sopp
  • 3 gulrøtter i små terninger
  • 2 1/2 dl viltkraft eller viltfond (utblandet)
  • 2 1/2 dl kremfløte eller matfløte
  • 2 1/2 dl seterrømme
  • 14 einebær, knust
  • 4-5 skiver gudbrandsdalsost
  • 2 ss tyttebærgelé eller syltetøy
  • Salt og pepper
  • grønne erter
  • Kruspersille

Fremgangsmåte:

  • Skjær reinsdyrkjøttet i terninger
  • Ha olje og smør i pannen eller gryten og brun kjøttet litt om gangen til det får en fin brunfarge
  • Sett til side
  • Del opp grønnsakene og ha dem i pannen/ gryten
  • La dem surre sammen noen minutter
  • Ha kjøttet tilbake i gryten og dryss ca 1 -2 ss mel over
  • Bland dette godt inn i kjøtt/ grønnsaksblandingen
  • Spe med viltfond/ kraft og la det koke opp, rør godt
  • Spe videre med fløte og seterrømme og bland godt sammen
  • Tilsett gudbrandsdalsost, einerbær og tyttebær
  • Smak til med salt og pepper
  • Sett på lokk og la gryten småkoke ca 30 minutter
  • Mens gryten koker lager du tilbehøret

Blomkål- og sellerirotmos:

  • 1 blomkålhode og 1 sellerirot, begge av middels størrelse
  • 2 ss smør
  • Salt og pepper

Fremgangsmåte:

  • Skyll og del blomkålen i buketter (Ta med stilken)
  • Del selleriroten i terninger
  • Ha lettsaltet vann i en kjele og tilsett grønnsakene
  • Kok opp og la det småkoke ca 10 minutter (kjenn etter at det er ferdig kokt)
  • Slå av vannet og damp tørt
  • Tilsett 2 ss smør
  • Kjør det hele sammen med et stavmikser
  • Jeg foretrekker at mosen er litt grov

Tilbehør:

  • Kok opp grønne selskapserter, evt rosenkål

Servering:

  • Ha kjøttet på en tallerken
  • Legg over mosen og fordel grønne erter og tyttebær over
  • Dryss til slutt over kruspersille

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *