Langstekt epleribbe med rødkål og verdens beste saus

Fullsizeoutput 5243

Det er stadig flere som bruker ribbe året rundt, men det har aldri jeg gjort. Ribbe har hørt julen til slik det var i gamle dager da de slakten grisen til jul. Men en annen grunn er at jeg aldri har vært spesielt glad i det heller. Svinekjøtt har aldri stått øverst på min favorittliste. 

De siste årene har jeg imidlertid begynt å like det mer og mer, og nå kan jeg vel faktisk si at jeg liker ribbe veldig godt. Det betyr imidlertid ikke at jeg vil servere det året rundt, det skal fortsatt være forbeholdt julen. 

Men jeg spiser ikke all ribbe, er nok ganske kresen på kvalitet. De siste 14-15 åene har jeg kjøpt ribben hos min lokale slakter, Ertnes Moss. Da vet jeg at kjøttet er kortreist og av meget høy kvalitet. Det virker muligens litt flåsete, men jeg ville aldri ha kjøpt en ribbe av ukjent opphav til 39,90 per kilo. En gang i året bør alle,  etter min mening, ta seg råd til å betale for kvalitet. Neste år har jeg lyst til å prøve Annis tørrmodne ribbe for jeg har hørt mye bra om den.

I mange år laget jeg helt tradisjonell ribbe, sånn man alltid hadde gjort. Men de siste årene har jeg prøvd ulike metoder og ulike smakstilsetninger. Jeg startet vel med å langsteke den og senere har jeg også prøvd sous vide. Mange spennende måter å tilberede på har jeg funnet på ribbedronningen Helle sin blogg, Helles Kitchen.

Denne ribbeoppsktiften er imidlertid min egen, men har elementer fra andre ribbeoppskrifter i seg. Det er denne oppskriften jeg har benyttet de siste 3 årene, og jeg tror jeg vil fortsette med det. Den er enormt smakfull og jeg tror ikke det er mulig å gå mørere og saftigere ribbe, i såfall blir den vel umulig å skjære opp. 

På grunn av alle smakene som bakes med ribben blir kraften spesielt smakfull og gir verdens beste saus tror jeg. Man kan velge å servere kraften ved siden av eller lage en jevning så det blir en tykkere saus. Man gjør som man vil, begge deler er godt.

Her følger oppskriften:

 

 Ingredienser:

 • 1 tynnribbe, ca 4 kg
 • 2  rødløk i båter
 • 1-2 hvitløk, hele fedd
 • 3 gulrøtter i tykke skiver
 • 3 grønne epler, i båter
 • 5 dl eplemost (kan bruke en billig en)
 • Frisk timian, 1/2 potte
 • 10 stjerneanis
 • 3 laurbærblad
 • salt og pepper
 • timiankrydder

 

Fremgangsmåte:

 • Sett ovnen på 110 grader varmluft
 • Tørk ribben og snitt striper eller ruter i svoren hvis dette ikke er gjort på forhånd
 • Salte og pepre ribben på alle sider og gni det godt inn
 • Skjær rødløken i båter og legg i ovnspannen
 • Skrell hvitløken og legg i ovnspannen
 • Skjær gulrøttene i skiver og legg i ovnspannen
 • Tilsett timian, laubærblad og timiankrydder

Fullsizeoutput 523e
 
 
 • Tilsett eplemost
 • Legg ribba i pannen med svorsiden opp

Fullsizeoutput 523d
 
 
 • Dekk pannen med aluminiumsfolie og pass på at det dekker helt
 • La ribben bakes i ovnen i ca 4 timer
 • Sjekk at kraften ikke fordamper
 • Ta formen ut av ovnen og hell mesteparten av kraften over i en kjele
 • Legg over aluminiumsfolie igjen og sett tilbake i ovnen
 • La den stå i ovnen i nye 3 timer (altså totalt 7 timer)
 • Sjekk at kraften ikke fordamper, fyll på mer kraft hvis det er nødvendig
 • Ta formen ut av ovnen og kast restene av frukt og grønnsaker som er i formen
 • Sett temperaturen opp til 230 grader
 • Legg ribben på rist og sett den over ovnspannen inn i ovnen igjen
 • Etter 15-20 minutter vil svoren begynne å poppe opp
 • Du bør holde deg i nærheten av ovnen og titte inn innimellom for å unngå at svoren blir brent
 • Du bør ha is i magen og ikke ta ut ribben for tidlig
 • Når svoren ser bra ut tar du ovnspannen ut av ovnen
Fullsizeoutput 5242
 
 
 • La ribben hvile minst 25-30 minutter før den skjæres opp. Ribben holder seg lenge varm
 • Bruk en skarp kniv når du skal skjære opp så ikke ribben faller fra hverandre

Sausen


Som nevnt kan du velge om du vil servere skyen som den er, eller lage en jevning 

 • Sil skyen 
 • La den koke inn til ca 1/3 (ca 15 minutter på høy varme)
 • Spe evt med mer eplemost
 • Smak til med salt og pepper
Om du ønsker en tykkere saus lager du en jevning:

 • 2 ss meierismør smeltes
 • Tilsett 1,5 ss hvetemel 
 • Brun dette godt ved ganske høy varme, men pass på at det ikke blir svidd
 • Tilsett litt kraft om gangen og rør godt mellom hver gang
 • Fortsett inntil du har passe tykkelse på sausen

Ved siden av ribben serverer jeg rødkål, hjemmelagde medisterkaker og hjemmelaget grove medisterpølser.

Jørn, mannen min, er ribbesjef og er også mannen bak pølsene. Denne jobben skal han få beholde så lenge vi lever!!

Når det gjelder rødkålen har jeg laget mange forskjellige, jeg brukte i mange år en rødkål det tok 2-3 døgn å tilberede. Om du vil prøve den så finner du den HER.

Men i fjor prøvde jeg en rødkål som er mye enklere og er ferdig på i overkant av 1 time. Det er ikke min oppskrift, men Trine sin, men jeg har som vanlig endret litt på oppskriften. Om du vil prøve den så anbefaler jeg at du lager den dagen før den skal brukes, den er best når den blir varmet opp.


Rødkål:


 • 1 middels stort hode med rødkål, ca 1,5 kg
 • 2 ss smør
 • 2 – 3 syrlige grønne epler (skrelt og uten kjernehus i små terninger
 • 1 rødløk, hakket
 • 2 fedd hvitløk, hakket
 • 3 ss balsamicoeddik
 • 1 dl rødvin eller solbærsaft
 • 2 1/2 dl kyllingkraft
 • 3 ss sukker
 • Salt og pepper

Fremgangsmåte:


 • Ha smør i en stor kjele og smelt ved middels varme
 • Hakk løk og hvitløk og ha i kjelen
 • La dette surre til det er mykt
 • Del kålen og fjerne de ytterste bladene og den tykke stilken
 • Skjær kålen i tynne skiver og ha i kjelen
 • Rør så løk og epler blandes i
 • Surr dette i 5 minutter
 • Tilsett balsamicoeddik, rødvin og kyllingkraft
 • Rør sammen
 • Tilsett sukker, salt og pepper
 • La kålen småkoke uten lokk i ca 50 minutter
 • Smak til med mer krydder og sukker hvis du synes det er nødvendig
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *