Jeg har i alle år laget medisterkaker til jul etter samme oppskrift, men i år fikk jeg lyst til å eksperimentere litt med ulike krydder. Det er ikke forskjell på blandingsforholdet i farsen, men krydderet utgjør altså en viss forskjell.
Jeg var spent på hvordan det ville smake med såpass mange ulike utradisjonelle krydder i julemedister, men det smakte faktisk veldig godt. Litt annerledes enn vanlige medisterkaker, men det er vel meningen at det skal smake litt annerledes til jul, ikke sant?
Oppskriften gir ca 70 medisterkaker
Ingredienser:
- 2 kg medisterfarse
- 1 kg karbonadedeig
- 1 stor, finhakket sjalottløk eller 2 små
- 1 liten neve finhakket bladpersille
- 1 ss salt
- 3 ts ingefær
- 3 ts kanel
- 3 ts pepper
- 2 ts malt kardemomme
- 1 ts malt nellik
- 4 dl melk
- 4 ss potetmel
- Smør til steking
Fremgangsmåte:
- Alle råvarene skal ha samme temperatur og være så kalde som mulig
- Ha farse og karbonadedeig i en stor bolle og tilsett salt
- Elt deigen for hånd eller i kjøkkenmaskin til den blir litt seig
- Spe med kald melk i flere omganger og rør deigen godt mellom hver gang du sper
- Tilsett potetmel, løk, persille og krydder når du har spedd inn 2/3 av melken
- Rør godt og fortsett å spe med resten av melken
- Form runde kaker med skje og brun dem i smør ved middels varme
- Trekk dem deretter ferdig i kraft eller buljong i ovnspannen, ca 20 – 30 minutter
- Fine å fryse. Jeg pleier å vacuumere dem før innfrysing
Serveres på tradisjonell måte med kokte mandelpoteter, surkål, brun saus og rørte tyttebær. Vi har forresten akevitt i tyttebærene, såkalte Morsabær. Prøv det, kjempegodt.