Rødkål med frukt, bær og portvin

Oppskriften på denne spesielle rødkålen krediteres Ole-Martin Alfsen og  har opprinnelig blitt presentert i Maison Mat & Vin for 2-3 år siden, men jeg fant den på bloggen til Therese. Den har blitt en favoritt hos henne og hun har sluttet å lage annen surkål.  Jeg var spent på om jeg kom til å like dette, men jeg har aldri vært redd for å prøve noe nytt så jeg satte igang. Dette er definitivt ikke en kål du starter på et par timer før den skal spises, dette tar laaaang tid. Men kålen lager seg selv etter at man har tilsatt de ingrediensene som kreves. Først 2-3 timer i ovnen og deretter hvile et døgn før den skal koke i 2-3 timer. Som nevnt, det tar sin tid , men er absolutt verdt hvert eneste minutt. Dette er virkelig snadder og blir nok vår tradisjonskål også.

Den kan brukes til mye forskjellig mat. På juleaften serverte jeg den til ribbe og om noen dager skal jeg servere den til and. På 1. dag stod den på lunchbordet og ble servert kald, det var også godt. Som dere skjønner er det en stor porsjon, men den kan fryses så det er ikke noe problem.

Jeg legger ut oppskriften her for å ha den tilgjengelig på min egen blogg.

Ingredienser:

 • 1 kg finsnittet rødkål
 • 1/2 dl rødvinseddik
 • 3 dl portvin
 • 100 g tørkede fiken i terninger
 • 100 g tørkede aprikoser i terninger
 • 2 skrelte epler uten kjernehus, i båter
 • 3 dl frosne bringebær
 • 1 kanelstang
 • 1 ss usaltet smør
 • Ribbefett
 • Salt

 

Fremgangsmåte:

 • Finsnitt kålen og legg den i en langpanne med fiken og aprikoser

kål1

 • Hell over eddik og portvin
 • Bland sammen og la det marineres over natten
 • Skrell eplene, del i båter og legg i langpannen

 • Tilsett bringebær og kanelstang

kål3

 • Dekk med aluminiumsfolie og bak i ovnen på 175 grader i ca 2,5 timer

kål4

 • Ha over i kjele og la det putre i 2-3 timer
 • Ha i smør og ribbefett
 • Smak til med salt

 

 

Jeg kommer nok heller ikke til å lage vanlig surkål mer etter å ha smakt denne delikatessen.

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments on “Rødkål med frukt, bær og portvin”

 1. Jeg har sagt at dersom jeg ikke jobber i jula neste år, og dermed kommer hjem på juleferie, så skal jeg lage hjemmelaget rødkål. Denne så skikkelig god ut, og er bokmerket for fremtiden 🙂

 2. Hehe, anbefales absolutt. Tar tid, men er verdt det :o)) Morsomt med noe som er annerledes enn man er vant med synes jeg :o) Ha en fin dag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *