Verdens beste asparges med verdens enkleste hollandaisesaus

Asparges

Jeg har nylig kommet hjem fra Provence hvor det er høysesong for asparges nå. Jeg får virkelig vann i munnen og blir nærmest ærbødig og rørt når jeg går rundt på markedene og ser på all aspargesen i forskjellige fargenyanser. De er så ferske at de fortsatt har jord på stilkene. Ber jeg om 10 asparges tar selgeren en og en asparges, studerer den og vurderer om den er bra nok. Herregud, det er noe annet enn de ferdige pakkene man kjøper her i landet.

Fullsizeoutput 4b98

Fullsizeoutput 4ba5

Det samme gjelder i grunnen alt mulig; jordbær av alle slag, artisjokker etc. Fabelaktig! Jeg kunne absolutt tenkt meg å bo i Provence på grunn av markedene og maten deres,  

Jordbærene på bildet nedenfor er skikkelig luksusjordbær og kostet ca 350 NOK per kilo, men jeg har aldri smakt bedre jordbær. Hvert enkelt bær ble nøye saumfart før det ble lagt i en fin boks.

Fullsizeoutput 4ba8

Jeg gleder meg virkelig til å spise disse flotte artisjokkene:

Fullsizeoutput 4b89

Det er jo et utvalg av en annen verden og jeg bare elsker det . Og det ikke bare ser godt ut, det smaker helt nydelig også

IMG 7271

Fullsizeoutput 4b85

Prisene på markedene er på ingen måte lave, man betaler for kvalitet der som her. De beste hvite aspargesen kostet rundt 300 NOK per kilo for eksempel. Så man har nok ikke råd til å meske seg med de aller dyreste produktene hver dag, men da finnes det også rimeligere alternativ.

Vi kjøpte med oss både grønne og hvite asparges, artisjokker, jordbær og en del annet, men det er jo begrenset hva man kan få med seg på flyet også. I går serverte jeg de grønne aspargesene til noen gjester og da ville jeg bare ha hollandaise ved siden av. Jeg har laget hollandaise mange ganger, og har aldri hatt noen problemer med det. Men denne gangen fikk jeg lyst til å lage den på en veldig enkel måte som jeg bare eksperimenterte med. Sausen ble nøyaktig like bra som alle andre jeg har laget og ikke sprakk den heller. Så denne fremgangsmåten er helt klart den jeg vil bruke fremover. I går smaksatte jeg den med sitron, men du kan selvsagt bruke det du ønsker, for eksempel appelsin, dill, estragon, stort dett det du synes passer.

Fullsizeoutput 4b9a

Fullsizeoutput 4b9f

Jeg laget sausen på samme måte som jeg lager aioli og majones, men byttet ut oljen med smeltet usaltet smør. Oppskriften nedenfor er beregnet til forrett for 4 personer, men doble gjerne porsjonen for den er så god at det er fristende å forsyne seg med ekstra mye.

  • Smelt 125 gram usaltet på veldig lav varme, smeltingen skal ta lang tid og må ikke koke. Du trenger ikke å klare smøret.
  • Mens dette pågår tar du 2 eggeplommer i en bolle sammen med en klype salt og evt saften av 1/2 sitron eller appelinn. Ta evt halvparten hvis du vil ha en mildere smak av frukten
  • Kjør dette sammen med en stavmikser bare 2-3 sekunder slik at det blir blandet
  • Ta deretter kjelen med det smeltede smøret og spe forsiktig litt etter litt  mens du fortsetter med stavmikseren
  • Fortsett helt til smøret er brukt opp
  • Nå har sausen blitt tykk og kremaktig
  • Ha sausen tilbake i kjelen du har smeltet smør i og la den stå halvveis over platen slik at den holder seg lunken.
  • Må ikke koke for da vil den skille seg

Det går fortere å lage denne sausen enn det tar å åpne en pakke ferdig saus og varme eller bruke pulver. I tillegg smaker den jo så mye bedre 🙂

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *