Mushroom Bourguignon

Fullsizeoutput 4b10

Denne retten er vegetarversjonen av den berømte gryten Boeuf Bourguignon som de fleste har spist. Den er til og med foreviget i filmen Julia og Julie med Meryl Streep i hovedrollen. Retten stammer fra kokeboken til Jullia Child og du finner den autentiske oppskriften på bloggen.

Men dette innlegget handler om vegetarversjonen, og jeg synes den er minst like god som kjøttversjonen, kanskje enda bedre faktisk.

I gryten er kjøttet skiftet ut med store portobellosopp, og det var hel nyyydelig rett og slett. Jeg spiser for det meste vegetarmat, men er ikke vegetarianer. Jeg spiser det fordi jeg synes det smaker deilig og fordi det er sunt. Jeg oppdaget vegetarversjonen i et TV-program om mat og begynte å søke på nettet. Det var ikke vanskelig å finne, det er jo massevis av sider om vegetarmat der. Jeg plukket ut en og laget min egen versjon. Jeg tilsatte flere grønnsaker blant annet. 

Her finner du min versjon av oppskriften som smakte nydelig:

Ingredienser:

Fullsizeoutput 4b11

  • 6-8 store portobellosopp delt i skiver
  • 4 store sjalottløk, delt i 4 på langs
  • 4 fedd hvitløk, grovhakket
  • 2-3 gulrøtter i skiver
  • 1 sellerirot i terninger
  • 1 pastinakk i terninger
  • 1 fennikel i skiver
  • 2  ss tomatpuré
  • 1 1/2 – 2 dl rødvin
  • 2 1/2 dl vann
  • 2 ss grønnsaksfond eller 2 buljongterninger (smak deg fram)
  • 1 neve frisk timian
  • 1 neve bladpersille
  • smør
  • olje
  • salt og pepper

Fremgangsmåte:

  • Rens soppen, ikke vask den, men børst av evt jord og skjær vekk stilken
  • Del soppen i skiver
  • Ha smør og olje i en tykkbunnet gryte 
  • Tilsett all soppen, det gjør ikke noe om det blir fullt
  • Surr soppen til den begynner å bli mørk og «faller litt sammen”
  • Flytt den nå over i en bolle og sett til side (ta med det vannet den evt har avgitt)
  • Del løk og hvitløk og ha i gryten
  • Surr til løken er myk
  • Tilsett de andre grønnsakene
  • Tilsett hakket timian og bladpersille
  • Dryss over salt og pepper
  • Hell over rødvin
  • La det surre 15-20 minutter uten lokk til halvparten av rødvinen er kokt inn
  • Rør om noen ganger
  • Rør nå inn 2 ss tomatpuré
  • Tilsett vann og grønnsaksfond og bland godt sammen
  • Ha soppen tilbake i gryten og bland forsiktig sammen (ta med væsken som evt er avgitt)
  • Sett lokk på gryten og la det putre 20-30 minutter
  • Om du synes det er nødvendig kan du tilsette en jevning laget av hvetemel og vann
  • Tilsett 1 ss smør, mer timian og persille
  • Sett på lokk og la den godgjøre seg 5-10 minutter til
  • Smak til med salt og pepper og evt annet krydder
  • Som tilbehør serverte jeg en mos av blomkål og mandelpoteter

Ved servering ser det fint ut å drysse litt urter over

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published.