Filmen Julia & Julie handler om en matblogger som har bestemt seg for å lage alle oppskriftene i Julia Childs kokebok Mastering the Art of French Cooking i løpet av 1 år, og en av rettene som er med i filmen er nettopp den franske spesialiteten Boeuf Bourguignon. Julia Child var sin tids største matkjendis med egne show på amerikansk TV og flere kokebøker på samvittigheten. Det sies at hun revolusjonerte amerikanernes syn på matlaging.
En av mine første store kokebøker var nettopp denne boken, oversatt til svensk med tittelen Det goda franska köket (den er også oversatt til norsk.) Så i går fant jeg den frem fordi jeg ville lage Boeuf Bourguignon etter Julia Childs anvisninger. Imidlertid må jeg innrømme at jeg tilsatte noen flere ingredienser enn det hun bruker i sin oppskrift, og at jeg heller ikke var fullt så omstendelig. Originaloppskriften finner du her hvis du har lyst til å prøve.
Boeuf Bourguignon er ekte fransk “husmannskost” hvor oksekjøttet får stå og kose seg i rødvin i mange timer på komfyren. Kjøttet blir da så mørt at det kan spises med skje. Man kan derfor bruke rimelige kjøttstykker som høyrygg el.l., det vil uansett bli mørt. Selv brukte jeg mørbrad her.
Jeg vurderte å lage retten i trykkoker som jeg har god erfaring med, men synes at det er koselig når gryten får stå på komfyren i mange timer og spre liflige dufter. Gryten passer jo uansett seg selv når man har fått alt opp i den.
Ingredienser 6-8 personer:
- 200 g bacon
- Olivenolje
- 2 kg oksemørbrad
- 3 gulrøtter i skiver
- 2 løk i skiver
- 15 hele småløk
- 2-3 pastinakker
- 1 squash
- 2 toppede ss hvetemel
- 1 boks tomatpure/ 3 ss
- 1/2 flaske rødvin, helst fra burgund
- 1/2 liter kjøttkraft
- 5 kløfter hvitløk
- 200 g champignon
- Hakkede urter (rosmarin, timian, bladpersille)
- 2 laubærblad
- Salt og pepper
- 3 ss smør
Tilberedning:
- Del bacon i passe biter og kok det i vann i 10 minutter (jeg hoppet over det punktet)
- Stek deretter baconet i olje til det blir mykt (ikke sprøtt)
- Ta det over i en bolle og sett til side, det skal ikke i gryten før mot slutten
- Del kjøttet i passe biter og brun det i pannen i resten av oljen og smør, litt om gangen
- Ta kjøttet over i gryten
- Stek deretter grønnsakene i pannen og ha over i gryten
- Tilsett salt og pepper
- Strø over hvetemel og bland godt med kjøtt og grønnsaker
- La det surre i gryten noen minutter
- Hell over vin og kraft (tilsett mer kraft hvis du synes det er nødvendig)
- Tilsett tomatpuré
- Kok gryten på lav varme i 5-6 timer
- Tilsett baconet og urter
- Kok videre i ytterligere 1 time
- Smak til med mer krydder om nødvendig
Jeg serverte denne gryten med potetmos laget av mandelpoteter og tilsatt smør, rosmarin, creme fraishe og trøffelolje.
Herlig og smaksrik husmannskost!