Har du smakt svinekjaker? Av en eller annen grunn er det vanskelig å få tak i disse lekkerhetene, det er nemlig svært få som etterspør dem. Jeg vet virkelig ikke grunnen til det for det er nemlig noe av det beste kjøttet på grisen.
Jeg kjøpte disse hos Annies på Mathallen og har også kjøpt både svinekjaker og oksekjaker der tidligere. Det er ikke i standardutvalget deres, men innimellom har de det i disken. Det tryggeste er imidlertid å bestille.
Har du en slakter der du bor kan du sikkert også spørre om han kan skaffe, og er han god på service så gjør han nok det hvis han kan.
Kjaker er enkelt å tilberede hvis du får dem ferdig renset fra slakteren, ellers er det litt sener og slintrer du må skjære vekk. De må også kokes lenge for å bli møre, men da smelter de til gjengjeld i munnen også.
Denne gangen valgte jeg å lage kjakene med en del frukt, en litt søtlig versjon. Jeg synes det kler svinekjøtt veldig godt og bruker det ofte i sauser til svin, eller baker kjøttet sammen med epler for eksempel. Denne gangen brukte jeg både epler og fersken, mest fordi jeg hadde 3 fersken som begynte å bli litt for gamle.
Oppskrift på en annen kjakeoppskrift på blogen finner du her: Kjaker under trykk
Ingredienser:
- 1 kg svinekjaker
- 2-3 gurøtter
- 2 epler, skrelt
- 3 fersken
- 3 persillerøtter
- 1 hvitløk
- 3 løk
- 50 gram sjampinjong
- 2 1/2 dl eplemost
- 2 1/2 dl ferskencider
- (evt 5 dl eplemost i stedet for ferskencider)
- 2 -3 ss hvetemel
- 2 dl vann
- Kalvefond
- 1 ss tomatpuré
- salt og pepper
- 1 neve bladpersille
- 1 neve koriander
Fremgangsmåte:
- Tørk kjakene og skjær evt bort sener, men dette er ikke nødvendig . Alt koker vekk pga den lange tilberedningsprosessen.
- Krydre med salt og pepper
- Brun dem i pannen til de får fin farge
- Kok opp eplemost, cider og vann/ fond i en gryte
- Ha kjakene over i gryten
- Dryss over melet og bland godt inn med væsken
- Surr løk og hvitløk i pannen til det er mykt og ha over i gryten
- Surr sjampinjongen og ha over i gryten
- Del opp resten av frukt og grønnsaker og ta det over i gryten
- Tilsett 1 ss tomatpuré
- Kok opp
- Sett gryten i ovnen på 140 grader over- og undervarme
- La gryten stå i ovnen i ca 5 timer
- Sjekk gryten flere ganger underveis og tilsett evt mer væske
- Ta gryten ut av ovnen og tilsett urter, salt og pepper
Grønnsaksmos
Ingredienser
- 4-5 poteter
- 4 gulrøtter
- 1-2 pastinakk
- 1 sellerirot
- 1 purre
Fremgangsmåte
- Del grønnsakene i terninger og kok til det er helt mykt
- Slå av vannet og damp det helt tørt
- Mos med en gaffel eller annet egnet redskap
- Tilsett enten 2-3 ss fløte eller creme fraiche
- Smak til med salt og pepper
- Tilsett gjerne hakkede urter, jek brukte bladpersille
- Tilsett evt 1 ss smør til slutt