Supre svinekjaker under trykk

Dette er en rett jeg aldri hadde laget før, bare hørt om og lest om, og hatt lyst til å prøve. Et besøk på Mathallen og Slakterhuset ga meg muligheten til å utforske denne delikatessen for der hadde de både ferdig rensede svinekjaker og oksekjaker. Det var svinekjakene som fikk være med hjem den dagen.

Jeg var usikker på hvordan de skulle tilberedes, men som vanlig fant jeg tips på nettet og i en av kokebøkene mine. Jeg hadde lyst til  tilberede dem i trykkoker, og da ble det sånn også. Man kan selvsagt tilberede svinekjakene uten trykkoker også, men da må man beregne lenger tilberedningstid, 2-3 timer kanskje.

Maken til mørt kjøtt har jeg sjelden spist, dette var mat man kan spise med skje. Det var også veldig smakfullt, rett og slett helt nydelig, og det skal helt klart lages flere ganger. Ulempen er at jeg må reise helt til Mathallen for å få tak i det, og det er ikke noe jeg gjør hver uke. Jeg har i alle fall aldri sett det i butikker nær meg.

Ingredienser:

IMG 2743

 • 2-3 svinekjaker per person
 • 2-3 gulrøtter
 • 2 pastinakker
 • 2 persillerøtter
 • 2 store løk
 • 1 tommelfinger revet ingefær
 • 2 chili uten frø
 • 1 hel hvitløk
 • 50 g sopp
 • 1 neve koriander
 • 1 ss tomatpuré (eller mer)
 • 2,5 dl kraft eller vann + buljong
 • 2,5 dl rødvin
 • Salt og pepper

 

Fremgangsmåte:

 • Skjær bort senene som sitter på svinekjakene
 • Krydre, brun dem lett og sett til side
IMG 2749
 • Rens grønnsakene og skjær dem i store biter
 • Stek grønnsakene lett i olje
 • Legg grønnsaker og svinekjaker over i trykkokeren
 • Hakk korianderen over
IMG 2751
 • Sett på lokket, lås håndtaket og la trykkokeren bygge opp fullt trykk på sterk varme
 • Når maksimalt trykk er nådd skrus varmen ned og trykket holdes jevnt
 • Fortsett kokingen i ca 30 minutter
 • Ta trykkokeren av platen og la det trekke i ca 10 minutter til trykket er helt på bunnen
 • Lås opp håndtaket og ta av lokket
 • Hold retten varm
 • Ta kjakene forsiktig ut av kjelen og legg dem i et fat
 • Mos grønnsaksblandingen med en stavmikser så det blir en tykk saus
 • Smak om det trengs mer krydder
 • Legg kjakene tilbake i sausen, pass på at de ikke går istykker

Jeg serverte retten med potetmos og aspargesbønner

IMG 2756

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *