Reinsdyr med rotmos og stekt rosenkål

Fullsizeoutput 411a

Det er ikke tvil hos meg – reinsdyr er det beste viltkjøttet som finnes. Smakfullt, mørt og aldri tørt. Og selv om man får kjøpt reinsdyrkjøtt hele året er det nå om høsten at vi har den største tilgangen.

Reinsdyrene går fritt og beiter hele året og er matproduksjon helt i ett med naturen.  Det er vel antagelig noe av det mest eksklusive kjøttet man kan få tak i hvis vi ser bort fra kobebiffer osv. Reinsdyrkjøttet er kjøtt på naturens premisser, helt unikt. Dette gjelder jo alt viltkjøtt, men reinsdyr står i en særstilling på grunn av beiteforhold i Nord-Norge/ på Finnmarksvidda.

I helgen laget jeg en deilig reinsdyrmiddag hvor jeg brukte mørbrad. Grunnen til dette var at det var det jeg fant og jeg var usikker på hva jeg skulle lage, skulle jeg lage en gryte eller skulle jeg bruke sous vide? Valget ga seg selv da jeg åpnet pakken og så at det var 4 kjøttstykker som kunne stekes som biff. Men jeg er ikke så begeistret for å spise slike kjøttstykker så jeg skar dem opp som filét før servering.

IMG 2924

Jeg var litt bekymret for at kjøttet skulle være seigt, men det kunne jeg spart meg. Det var mykt som smør og smeltet nesten i munnen. Som dere ser på bildet valgte jeg å la kjøttet være ganske rått så jeg tilberedte det på denne måten:

 • Ca 30 min før tilberedning tok jeg det ut av kjøleskapet og lot det ligge på benken for å få romtemperatur
 • Så saltet og pepret jeg det (dette kan du også vente med til kjøttet er stekt)
 • Varmet opp nøytral olje og litt smør i pannen og lot det bli skikkelig varmt
 • Oppi med kjøttet og lot det brune på sterk varme i ca 3 minutter før jeg snudde det og lot det brune ca 2 minutter på den andre siden (her må du ta hensyn til hvor tykke kjøttstykkene er)
 • Du kan også klemme på det for å kjenne omtrent hvor mye stekt det er
 • Jeg tok deretter kjøttet ut av pannen, dekket det til med aluminiumsfolie og lot det hvile ca 20 minutter før jeg skar det opp

 

Ved siden av serverte jeg en rett jeg pleier å lage med rosenkål, jeg synes den smaker så godt til viltkjøtt:

Rosenkålpanne

 • 500 gram fersk rosenkål
 • 1/2 pakke bacon
 • 10-12 sjampinjonger eller annen sopp (skogssopp er det beste, men det kan jeg ikke bruke)
 • 2 sjalottløk
 • Olje og smør
 • Salt og pepper

 

Fremgangsmåte:

 • Skjær løken i skiver og baconet i små terninger
 • Surr løk og bacon til det blir mykt og sett til side
 • Rens rosenkålen og del den i 4
 • Ha rosenkål og sjampinjong i pannen og surr ca 10 minutter, eller til du ser at det er ferdig (rosenkålen skal fortsatt være litt crispy)
 • Ha bacon- og løkblandingen tilbake i pannen og bland godt
 • Krydre med salt og pepper
 • La det surre sammen til det er gjennomvarmt

IMG 2923

Som tilbehør serverte jeg rotmos som jeg bruker mye for tiden, vi har jo ferske rotgrønnsaker fortsatt. Man tar i grunnen bare det man har lyst til; poteter, gulrøtter, selleri, persillerot og koker dette sammen ca 30 minutter. Deretter moser man det og smaker til med salt og pepper og evt rømme.

En god rødvin er prikken over i’en, vi drakk en deilig Petalos 2015.  Den passet utmerket til kjøttet og jeg vil nok bruke den flere ganger. Sjekket polet, de har bare 2014 utgaven, prisen er 240,-

IMG 2932

 

IMG 2928

Bon Apetit <3

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *