Champagne i Champagne

Champagne2

Det er mange år siden sist jeg besøkte Champagne, da overnattet vi i Epernay – byen med mange av  de største champagnehusene og den kjente Avenue de Champagne. Denne gangen reiste vi til Champagne for å oppleve mer og for å plukke druer siden vi har blitt med på Personal Vintage-konseptet. Det kan du lese mer om HER.

Champagne ligger ca 150 km nord for Paris og består av 320 små landsbyer eller tettsteder som produserer champagne. Her er det ca 350 000 hectar med vinmarker og det er her, og bare her det produseres champagne.

Kommunene i Champagne er inndelt i 5 såkalte departementer; La Marne som er størst og produserer 67 % , l’Aube med 23% , l’Aisne med 9 %, la Haute Marne og La Seine-et-Marne som produserer små mengder.

Landskapet kan minne litt om Piemonte synes jeg, et ganske flatt landskap med uendelig mange vinmarker. Vakkert.

IMG 5592

IMG 5591

IMG 5593

IMG 5594

IMG 5581

2016 10 02 16 17 36

IMG 5586

 

Det sies at det var den franske munken Dom Pérignon som oppfant champagnen på begynnelsen av 1700-tallet, men det er ingen som vet det sikkert. En anekdote forteller at Dom Perignon hadde satt tilside en del flasker som ikke var gjæret ferdig. Litt senere begynte flaskene å sprenges pga trykket fra gjæringsprosessen, noe han ikke kunne forstå. Da han smakte på en flaske som fortsatt var hel ropte han «Come quickly, I am drinking the stars”

Men dette er altså bare en anekdote, champagne er beskrevet i litteraturen lenge før Dom Perignons tid.

IMG 5672

 

De tre druetypene  som brukes i champagneproduksjon er først og fremst Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay. I tillegg brukes 4-5 andre druetyper, men de står for mindre enn 0,5 % . Du kan lese mer om disse druene på bloggen Abbonay.

Pinot Noir er en blå drue som brukes først og fremst i rødvinsproduksjon, og den har en spesiell duft og smak som gjør den «lett» å kjenne igjen. Selv om det er en rød drue blir druejuicen hvit.

2016 09 29 16 06 001198x674

 

Den andre druen er Pinot Meunier. Dette er også en rød drue og sammen med Pinot Noir sørger den for fylde og lengde i champagnen. Champagnehuset Moutardier er en av få champagneprodusenter som bruker denne druen som hoved-drue i mesteparten av produksjonen.  Pinot-Meunier-druen anses for å være en vanskelig drue å dyrke fram, men Moutardier har lykkes godt med dette og champagneguruen Richard Juhlin mener de har verdens beste Meunierdruer.

Den siste druen, Chardonnay, er en hvitvinsdrue som bidrar med friskhet til champagnen. Hvis champagnen er laget på kun chardonnay kalles den blanc de blancs, direkte oversatt hvitt av hvite (hvit champagne av hvite druer). Om man bruker en eller begge Pinot-druene, og skallene fjernes før de setter farge, kalles vinen blanc de noir – hvit vin av sorte druer.

Men vanligvis lages champagne av en blanding av forskjellige typer druer fra forskjellige distrikter og det kreves faktisk over 10 kilo druer for å produsere 1 flaske champagne.

IMG 0235

Det lages også rosa champagne, men dette skjer på en annen måte enn når man lager rosévin. De to metodene som benyttes er Maceration som går ut på at man bader hvitvin med røde drueskall, dette er den enkleste metoden.

Den andre metoden kalles Assamblage, da produserer man to viner, hvit og rød og blander dem. Her må man altså lage to viner, noe man slipper i Maceration.

 

IMG 0256

Når man snakker om champagne kommer man ikke utenom den glamouren som har omgitt den i alle år. Selv om det har blitt mye mer vanlig å drikke champagne nå enn tidligere så er det fortsatt  stas å åpne en flaske. Heldigvis har mange champagnetyper nå en overkommelig pris og man kan unne seg en flaske mye oftere enn tidligere.

Selvsagt finnes det fortsatt luksuschampagne til flere tusen kroner per flaske, eller årgangschampagner til rundt 1000. Det er vel verdt å smake på en av disse også, de smaker helt vidunderlig, men er selvfølgelig ikke «hverdagskost”

2016 10 01 19 42 26

Selv har jeg blitt veldig fascinert av champagne og drikker det oftere enn jeg drikker prosecco og cava, rett og slett fordi jeg synes det er bedre. Vi har blitt ganske påvirket og fått mengder av informasjon gjennom Patrik i Champagneinwest. En champagnesmaking vi hadde kan du lese om HER.

Om du er interessert i å vite mer om champagne og champagneproduksjon finnes det er rekke informasjon tilgjengelig.

Spesielt kan jeg anbefale Richard Juhlins bok En duft av champagne som regnes som selve champagnebibelen. Her smaker han seg gjennom 8000 ulike champagner og forteller om alt man trenger å vite om champagnesmaking, jordsmonn, druesorter og det meste som kan knyttes til champagne.

Jeg liker også godt Alavolee som er en blogg av Peter Crawford hvor han tester ulike champagner og skriver fyldige smaksnotater. Han har også instagramkonto.

Til slutt vil jeg nevne Champagneguide , en onlineguide til champagne. Forfatteren er Peter Liem, amerikaner som er profesjonell vinskribent og bor i Champagne.

I senere innlegg vil jeg ta for meg praktiske tips som forslag til restauranter etc. Jeg vil også skrive litt om Champagnehuset Moutardir i Le Breuil og vinsmaking blant vinstokkene.

IMG 5729

[wzslider] 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *