Jeg tror det er noe sånt som 3000 champagneprodusenter i Champagne, noen store og noen små. De fleste har hørt om Moët & Chandon, Mercier, Krug osv, men det er en rekke kvalitetsprodusenter som ikke er så store og ikke er tilgjengelige på norske vinmonopol. Imidlertid er dette i ferd med å endre seg og man kan stadig finne flere champagnemerker i hyllene. Selv synes jeg det er mest spennende med de små og mellomstore produsentene som legger hele sin sjel i produksjonen, og ikke de store der alt er maskinelt og upersonlig.
Champagneinwest er heldigvis opptatt av de små og unge produsentene og importerer flere av deres produkter, for eksempel fra champagnehusene Dhondt-Grellet, Suenen som blant annet finnes på polet på Aker Brygge, Corbon, og Moutardier. Under besøket vårt i Champagne besøkte vi både Suenen og Moutardier.
Innehaver av champagnehuset Suenen, Aurelien Suenen, er bare 31 år gammel. Han oppga sin karriere som profesjonell basketballspiller og overtok champagnehuset da faren døde brått. Han blir sett på som en «rising star» i byen Cramant. Suenen produserer klassisk champagne der fokus ligger på å behandle vinrankene på en helt spesiell måte. Vi var på et kort besøk og hilste på Aurelien og fikk smake på noen av produktene, men pga tidsnød måtte vi reise videre til Moutardier som vi hadde en avtale med.
Aurelien Suenen
Champagnehuset Moutardier ligger i en av de mange knøttsmå byene i Champagne, Le Breuil. Familien har hatt sine røtter her fra rundt 1750 og på slutten av 1800-tallet begynte de med druedyrking. I 1920 startet de med champagneproduksjon, så man kan si at familien har lange tradisjoner innen champagne. Det er pinot meunierdruen som i alle år har vært deres fokus og Richard Juhlin, champagneeksperten, mener Moutardier er best i verden på denne druen. Den brukes blant annet i all Gul-enke-champagne. Ellers dyrker familien alle sine druer i Le Breuil og omegn, noe som gir champagnen et spesielt særpreg. Druene er altså ikke fordelt på vinmarker flere steder i Champagne.
4. november slippes for første gang deres Pinot Meunier 100 % brut nature på Vinmonopolet. Prisen er 625 NOK, artikkelnr 5462701. Dette er en svært spennende champagne som jeg absolutt kan anbefale 🙂
Nå er det den unge generasjonen som har overtatt, William som daglig leder og Simon som salgssjef. Det var Simon vi tilbragte flere timer sammen med den dagen vi besøkte dem. På kvelden inviterte han oss også til middag på Michelinrestauranten Le Millenaire, mer om dette i et annet innlegg.
Simon Saxby-Moutardier til venstre og William Saxby-Moutardier til høyre
Vi fikk først en omvisning i anlegget, så druepressen til mange millioner som har erstattet de gamle.
Vi fikk smake på årets juice og på halvferdig champagne. De ferdige produktene ble tatt med ut i vinmarken
En smule trangt om plassen kanskje ?
Kjølebagen full av deilig champagne
Og mens noen nyter de edle dråper må noen jobbe i åkeren
Noen sablerer
Heldigvis vil det nå bli mulighet for å kjøpe flere typer Moutardier på vinmonopolet, fra januar måned vil følgende champagner være tilgjengelige:
Champagne Moutardier – Carte d’Or – Brut
85% Meunier – 15% Chardonnay –
Champagne Moutardier – Cuvée Millésime 2007
80% Meunier – 20% Chardonnay
Champagne Moutardier – Cuvée Rosé Prestige
80% Meunier varav 18 % Coteaux Champenois rouge de Meunier , 20% Chardonnay
Cuvée Pure Meunier – Brut Nature 100 % Meunier
Løp og kjøp, denne champagnen er et topp kjøp etter min mening.
[wzslider]