Druehøsting i Champagne

harvest

Jørn og jeg har blitt champagnebønder! Vel, kanskje ikke helt, men i alle fall litt nå i 2016. Det har seg nemlig slik at vi dette året inngikk en avtale med Champagnehuset Hatt et Söner

Huset eies og drives av Kristofer Ruscon  med faren Michel Ruscon som deleier. Familiens historie er både interessant og morsom med grand-père Joseph på 96 som et naturlig midtpunkt. Hans unge utseende og vitalitet skyldes delvis 1 flaske champagne per dag siden han ble gammel nok, og egentlig før det også. Han drikker aldri vann, vet ikke en gang hvordan det smaker sier han. Dere kan lese om familiens herlige historie HER.

Navnet på champagnehuset har også sin historie med koblinger mellom Frankrike og Sverige. Dette er også spennende lesing som dere blant annet finner HER.  Hatt et Söner het tidligere Francois Vallois og det var grand-père Joseph som fikk øynene opp for produktene til Vallois . Etterhvert oppstod det et varmt vennskap mellom de to familiene og da Francois Vallois  fikk økonomiske problemer kjøpte Kristofer Ruscon opp hele champagnehuset Vallois.  Han har  imidlertid fortsatt med seg Francois og hans familie i selskapet og Francois er selskapets winemaker. Om du er interessert kan du lese mer om dette HER.

Kristofer Ruscon

IMG 0217

 

Francois Vallois – bildet er hentet fra hjemmesiden til Hatt et Söner

Winemaker 2x

Men hvordan havnet så Jørn og jeg midt oppe i dette champagneeventyret? Vi er så heldige at vi kjenner Patrik som eier importfirmaet, Champagneinwest, og vet det som er verdt å vite om champagne. Via ham ble vi introdusert for konseptet Personal Vintage som går ut på å lage vår egen champagne fra start til ferdig produkt. Dette virket virkelig forlokkende så vi slo til og kjøpte en andel av druene til Hatt og vil om noen år få vårt eget navn på denne kvalitetschampagnen.

Om du kunne tenke deg det samme har du mulighet neste år (2017). Ta gjerne kontakt med meg på mail eller kontakt Patrik direkte. Han gjennomfører smakninger og informerer om konseptet på en dag dere blir enige om. Han kan også gjennomføre større evnter med temaet «En smak av champagne». Det er utrolig interessant, lærerikt og morsomt – det kan jeg love. Han holder et slik event i Bølgen Kulturhus i Larvik fredag 18. november, dette ble utsolgt på noen dager,  men vil også dukke opp andre steder etterhvert.

Men tilbake til det første møtet med våre egne druer. Vi fikk altså være med på innhøstingen sammen med andre som også hadde kjøpt seg inn i personal vintage-konseptet, blant annet Jørns storebror Dag og hans Marit. Camilla og Patrik var også med på grunn av Patriks tilknytning til opplegget. Hele opplegget ble administrert av Hatt et Söner, men vi hadde muligheter til å tilpasse det til våre ønsker og behov. Under de dagene vi var med bodde vi på Hostellerie du Mont Aime i Bergères les Vertus, en bittelien by midt i champagneåkeren omtrent. Men man kunne også velge å bo i andre byer eller på andre overnattingssteder om man ønsket.

Dagen vi skulle høste ble vi hentet med buss utenfor hotellet og kjørt ut i åkeren hvor vi ble traktert med champagne og fikk utlevert «druesakser» og kurver. Jeg synes det var kjempemorsomt å plukke druer så det vil jeg gjerne gjøre flere ganger. Gjennom formiddagen ble vi servert lunch, bøttevis med deilig champagne, vi lærte å sablere champagneflasker med glass eller sabel og vi minglet og hygget oss. Dette opplegget var så strålende at det skal godt gjøres å få det bedre.

Venter på å bli hentet

IMG 5604

IMG 0216

IMG 0218

IMG 0220

IMG 0221

 

Pater Familias Dag og fru Marit

IMG 0228

Bilde 01.10.2016, 11.13.10

IMG 0243

IMG 5626

Bilde 01.10.2016, 16.51.48

IMG 5634

Bilde 01.10.2016, 11.12.45

 

Kristofer Ruscon

Bilde 01 10 2016 12 17 01

 

Patrik og Jørn

IMG 5650

Bilde 01 10 2016 16 50 21

IMG 5630

IMG 5620

 

Patrik skjenker mens Francois Vallois følger med

IMG 0232

IMG 0235

IMG 5592

IMG 5613

IMG 5641

IMG 5643

 

Jørn har sablert champagne ved hjelp av et glass

IMG 5648

Og Dag sablerer med  en kniv

Etter en del timer her reiste vi videre for mer champagnesmaking, orientering om de ulike typene og generell informasjon om Hatt og i grunnen alt mulig annet i tilknytning til Personal Vintage og champagne. Her kunne vi bestille det vi ønsket av champagne for transport hjem og vi kunne tegne oss for en ny andel i 2017. Dette var også et strålende arrangement.

IMG 5652

IMG 5651

Etter smakingen fikk vi besøke presseanlegget og ble orientert av både Kristofer og Francois. Druene presses i en Coquard-presse og blir deretter lagret på ståltanker. Noe av produksjonen får senere en lagring  på eikefat avhengig av hvilken karakter det ferdige produktet skal ha. Vi fikk smake på nypresset druesaft fra årets avling som ennå ikke hadde kommet igang med gjæringen. I tillegg fikk vi også en smak av vins claire fra både stål og eik, dvs halvferdig champagne, slik at vi kunne kjenne forskjellen.

Vi fikk også en omvisning i lagringshallen hvor det oppbevares ca 1 million flasker.

 

Kjellerbesøk. Francois Vallois i midten

IMG 5656

 

Marit og Dag med Kristofer Ruscon

IMG 5657

 

Etter dette arrangementet kunne vi være med på after-harvestparty i champagnemarken.

IMG 0256

Bilde 01 10 2016 16 48 04  1

Bilde 01 10 2016 16 52 28

2016-10-01 13.02.50

 

Bilde 01.10.2016, 16.52.36

Kvelden ble avsluttet med slottsmiddag en times busstur unna, noe som var i lengste laget. Men vi hadde det fint her også, mye takket være de herlige menneskene i Hatt et Söner.

IMG 5660

Bilde 01 10 2016 21 51 48

 

Det ble også tid til en liten feiring av Jørn. Her med Kristofer Ruscon.

IMG_2103

Neste dag forflyttet vi oss til Champagnehovedstaden Reims hvor vi hadde noen fantastiske dager med mer champagne, besøk i champagnehus, champagne blant vinstokkene og altfor mye god mat. Mer om dette i senere innlegg.

[wzslider]

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments on “Druehøsting i Champagne”

  1. Hei. Har nettopp oppdaget bloggen din, og har kost meg med både oppskrifter og reiseskildringene. Champagneartikkelen var spesielt interessant. Jeg kunne godt tenke meg å komme i kontakt med Patrik for om mulig å engasjere ham til en Champagnesmaking for en liten gruppe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *