Champagne – som å drikke stjerner

IMG_9352.JPG

Jeg tror ikke det finnes noe bedre enn champagne, ikke for meg i alle fall. Tidligere kjente jeg ikke store forskjellen på cava, prosecco og champagne, men det gjør jeg nå. Ikke for det, det finnes også enkelte svært gode proseccoer som kan måle seg med champagne. Det er noe spesielt med champagne, et snev av luksus kanskje.

Jeg har ikke så mye peiling på champagne, bortsett fra at det er godt, men skulle gjerne visst litt mer. Selvsagt vet jeg hvor det lages og hvor det ligger, men noe mer vet jeg i grunnen ikke.

Vi er imidlertid så heldige at vi kjenner Patrik som er champagneimportør og han sa seg villig til å ha en champagnesmaking hjemme hos oss hvor vi også kunne invitere noen venner. Juhuu, så fantastisk.

Vi fikk beskjed om hvilke champagner vi skulle skaffe så det var kjennerens valg.

2014 07 14 16 14 54 resize  2

IMG_0519.jpg

Champagnene var ulike når det gjaldt drueblanding og sukkerinnhold og vi kunne sammenligne alle 6 samtidig.

Produsentene var unge og  hadde for få år siden overtatt sine foreldre og besteforeldres livsverk.

Det ble en del glass på bordet 🙂

IMG 0513

 

Champagnen vi smakte var:

Dhondt-Grellet

Det er Adrien Dhondt som driver dette champagnehuset. Han er bare 24 år, og har overtatt etter sine foreldre. Dette er en klassisk champagne med citruspreg.

By:  Flavigny, men druene kommer fra Cramant, Cuis og områdene rundt.

 

Suenen

Her er det også yngste generasjon som har overtatt champagnehuset, Aurelien Suenen er bare 29 år og overtok da faren døde brått. Han blir sett på som en «rising star» i byen Cramant. Dette er også en klassisk champagne der fokus ligger på å behandle vinrankene på en helt spesiell måte.

Høyt syreinnhold, 4 g sukker/l

By:  Cramant

 

Moet & Chandon

Alle som liker champagne har nok smakt produkter fra dette champagnehuset. Det er verdens største og produserer ca 44 millioner flasker i året. Druene deres kjøpes inn fra 3000 forskjellige bønder. Produktene de lager skal være helt identiske fra år til år og fra flaske til flaske.

By:  Eperny, men druene kommer fra hele Champagne naturlig nok.

 

Roger Manceaux 

Dette chempagnehuset drives også av yngste generasjon, Patrik Manceaux, sønnen til Roger. En klassisk champagne hvor alt gjøres innen familien.

Champagnen er brut nature uten tilsatt dossage/sukker og passer utmerket til sjømat.

By:  Rilly de Montagne

 

Moutardier

Også her har den yngre generasjonen overtatt. Anses å ha de beste Pinot Meniur-druene i hele Champagne. Unikt å ha kun denne druen i sin champagne. Veuve Clicquot (Gul enke) bruker denne druen i sin champagne. Den har en liten karakter av jord, hate or love.

I denne denne champagnen har brødrene Moutardier laget en 100 % Pinot Meniur champagne uten sukker for å spisse champagnen. Dette kan man kalle en “nerde-champagne” for spesielt interesserte.

By:   Breuil

 

Corbon

Agnes Corbon driver 5. generasjon champagnehus i Avize. De er mest kjent for sine chardonnaydruer. Dette er en liten produsent som ikke filtrerer druene. Går over til biodynamisk produksjon, men den vi smakte var produsert tidligere – uten at det ødela opplevelsen….

By: Avize.

IMG 0516

Om du ønsker informasjon:

 

patrik@champagneinwest.com

Instagram@champagneinwest

 

Godt sagt om champagne: Det eneste jeg angrer på her i livet, er at jeg ikke drakk nok champagne

Eller som Lilly Bollinger sa: Jeg drikker min champagne når jeg er glad og når jeg er trist. Noen ganger drikker den når jeg er alene. Har jeg selskap anser jeg den som oblligatorisk. Jeg nipper til den når jeg ikke er sulten og nipper til den når jeg ikke er det. Ellers rører jeg den aldri – bortsett fra når jeg er tørst.

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published.