Butterchicken er en velkjent rett i det indiske kjøkken og serveres på de fleste indiske restauranter både i India og utenfor.
Som annen indisk mat inneholder denne retten mye krydder, og kan oppleves som i overkant sterk for noen. Om du likevel har lyst til å lage retten kan du da bare redusere på kryddermengden.
Denne oppskriften er også ganske sterk, men er tilpasset norske smaksløker. Jeg anbefaler likevel å servere raita (agurk og yoghurt) og mangolassi ved siden av. Dette demper smaken når det «svir i munnen». Naanbrød er også naturlig følge til indisk mat.
Dette er min favoritt når det gjelder indisk mat, helt nydelig. Vel verdt tiden det tar å tilberede den.
Jeg har forenklet oppskriften en del, du finner originaloppskriften HER
Oppskriften er beregnet til 4 personer
800 gram kyllingfilét av god kvalitet, f.eks. Stangekylling
Marinade:
- 30 gram finrevet hvitløk
- 30 gram finrevet ingefær
- 1/2 ts salt
- 4 dl yoghurt naturell
- 1 ts chilipulver
- 1ts gurkemeie
- 1 ts garam masala
- 1 ss sitronsaft
- 1,5 ss solsikkeolje
Marinér kyllingen:
- Bland alle ingrediensene til marinaden
- Del kyllingfiléten i 2 deler, skyll og tørk
- Legg kyllingen i marinaden
- Dekk med plastikk og la det stå kjølig minst 4-5 timer
Etter marineringen:
- Tørk av kyllingen og legg filéten på et stekebrett
- Stek omtrent i 10 minutter ved 200 grader
- Avkjøl kyllingen før du deler den i mindre biter
Saus:
- 20 g usaltet smør
- 3 fedd finhakket hvitløk
- 1 tommel finhakket ingefær
- 3 kardemommefrø (ta av belgen og knus i morter)
- 3 hele korianderfrø, knust i morter
- 1 laurbærblad
- 2 nellikspiker
- 3 ts garam masala
- 2 ts gurkemeie
- 2 ts hot chilipulver
- 1,5 dl tomatpuré
- 3 ss sitronsaft
- 100 g usaltet smør
- 2,5 dl kremfløte
- 1,5 ss sukker
- 2 ss hakket koriander (garnityr)
Fremgangsmåte:
- Smelt smøret, 20 gram, i en gryte og tilsett hvitløk og ingefær
- Surr i 1.5 minutt på middels varme
- Tilsett kardemomme, laurbærblad, nellik, koriander, garam masala, gurkemeie og chilipulver
- Rør godt og la det surre 1,5 minutt
- Rør inn tomatpuré og sitronsaft
- La det småkoke noen minutter
- Tilsett smøret litt etter litt og rør til smøret har smeltet
- Tilsett fløte og rør til sausen er ferdig
- Bruk en stavmixer og bland sausen godt, eller ha den i en blender
- Sil sausen over i en kjele
- Tilsett evt litt vann
- Kok opp sausen og la den småputre i 5 minutter
- Rør inn sukker og smak til med salt
- Tilsett kyllingbitene
- La dette surre i ca 5 minutter
- Dryss over koriander
Serveres med mangolassi, ris, raita og nanbrød
Mangolassi:
Mangolassi brukes mye i det indiske kjøkken, det balanserer smakene slik at sterk mat virker mildere.
Ingredienser:
- 2 modne mango eller evt frosne mangobiter
- 1 dl kaldt vann
- 2 dl naturell yoghurt (tyrkisk)
- 2 ss brunt sukker
- 1 dl kremfløte (kan utelates, men smaker nydelig)
- isbiter
Fremgangsmåte:
- Ha alt i en blender og blend til alt er blandet
- Gjør dette evt i flere omganger
Du finner oppskrift på mine Naanbrød HER:
Min oppskrift på Raita kan jeg absolutt anbefale, du finner den HER