Denne gratengen anbefaler jeg at dere prøver. Det er for det første en fin måte å få brukt opp rester på og for det andre løfter den en ganske alminnelig fiskegrateng til nye høyder! Du trenger ikke bruke kveite om du har annen fisk du heller vil bruke, men kveiten gjør fiskegratengen litt annerledes- Jeg har også toppet den med panko og parmesan i stedet for annen revet ost, det vil jeg anbefale at du prøver, det er faktisk mye bedre.
Dette er en stor porsjon som rekker til minst 6 personer.
Ingredienser:
- ca 500 gram renskåret kveite i biter
- 2 store gulrøtter, raspet
- 1 sellerirot, ca 200 gram, raspet
- 1 stor sjalottløk eller 2 små, hakket
- 1 vårløk i tynne rnger
- 200 gram makaroni
- 2 ss meierismør
- 1 dl hvetemel
- 8 dl melk og 2 dl fløte, eller 1 liter melk
- 2 grønnsaksbuljongterninger
- 100 gram revet hvit ost, gjerne mozarella
- 50 ram revet parmesan
- 2 sammenpiskede egg
- litt frisk rosmarin
Topping:
- 4-5 ss panko, evt vanlig griljermel
- 4-5 ss revet parmesan
Fremgangsmåte
- Kok opp vann og la fisken trekke i ca 10 min eller bruk rester av kveite
- Renskjær fisken og del den i små biter
- Kok makaronien 1 minutt kortere enn anvisningen på pakken
- Skyll i kaldt vann og sett til side
- Rens og skjær/rasp/hakk grønnsakene og legg dem over i en bolle
- Lag sausen på vanlig måte:
- Smelt smøret i kjelen
- Tilsett melet og bland godt sammen
- Spe med melk/fløte-blandingen litt etter litt
- La det koke opp før du sper på nytt
- Rør godt så det ikke blir klumper
- Tilsett buljongterningene
- Tilsett 1-2 ss hakket rosmarin eller noe annet du liker
- Ta kjelen av platen og la den avkjøles ca 4-5 minutter, dette er viktig
- Tilsett osten og rør godt slik at den blir helt oppløst
- Tilsett eggene og rør godt
- Bland fisk, makaroni og grønnsaker i sausen og ha det i en ildfast form
- Bland panko og parmesan og fordel over gratengen
- Stek ca 40 mintter ved 200 grader, eller til overflaten har blitt gylden
- Serveres med kokte poteter og evt rømme eller smeltet smør