Jeg lager ofte grateng når jeg har rester jeg vil bruke opp. Denne gangen hadde jeg rester fra en røkt svinekam som jeg benyttet. Gratenger er raske å lage og er supre å bruke til rester, det er også mat som de fleste liker – både barn og voksne.
Ingredienser:
- 4 dl makaroni
- 1 løk i skiver
- 1/2 søt, rød paprika i små terninger
- 2 gulrøtter i terninger
- 2 stilker stangselleri
- evt andre rester av grønnsaker
- 2 ss smør
- 2-300 gram skinke i terninger
- 2 egg, sammenpisket
- 3 dl melk
- 1 ts salt
- 1/2 ts pepper
- evt friske urter
- Ost
Fremgangsmåte:
- Kok makaronien etter anvisning på pakken
- Skjær opp grønnsakene
- Skjær opp skinken
- Surr grønnsakene i smør i pannen
- Dryss over salt og pepper
- Bland makaroni med grønnsaker og skinke
- Legg blandingen i en smurt ildfast form
- Visp egg, melk og krydder sammen og hell blandingen over i formen
- Dryss over revet ost
- Stek i ovn til gratengen har stivnet og fått farge
Pepperrosaus:
- 2 dl creme fraiche
- saft av 1/2 lime
- revet skall av 1/2 lime
- 2 ss revet pepperrot
- 1/4 finsnittet vårløk
- salt og pepper
Bland alle ingrediensene sammen og smak til om det trengs mer pepperrot. La stå minst 1 time i kjøleskapet for at smakene skal sette seg.
Servér med grønn salat