Skreiloin med bacon, rotmos og erter

IMG 1869

Nå er vi midt i skreisesongen, og vi må jo bare spise det så ofte vi kan.

Det er ikke bare smaken som gjør skreien spesiell, det er også andre ting som kjennetegner den. Den kalles for Lofotens casanova og er selve kjærlighetsfisken, det er ikke mange som reiser så langt for kjærlighetens skyld 🙂

Skrei er torsk, men ikke all torsk er skrei. Litt forvirrende, ikke sant? Men skrei er torsk som vokser opp i Barentshavet. Og den skreien vi spiser nå har svømt mer enn 1000 km for å treffe sin utkårede. Dette skjer på det samme stedet som den selv ble unnfanget for minst 5 år siden, i havområdene rundt Lofoten og Vesterålen. Og den er her kun en kort periode av året, fra januar til mars/april, og det er bare hit den kommer,

Resten av året lever skreien i havområdene mellom Norge og Nordpolen. Hver vinter, etter at den har fylt 5 år, vender den tilbake og møter tusenvis av andre skrei til elskov i dypet. Og hvert år gjentar den kjærlghetsreisen hvis den ikke har blitt fanget da. Så skreien er en trofast kjæreste:-)

Dette innlegget skulle egentlig kommet forrige helg og Valentinesdagen, men du får heller lage den på etterskudd som et romantisk måltid sammen med  din kjære. Hvis man vil fortelle sin kjære noe med middagen er det nemlig skrei man bør servere, den uttrykker nøyaktig det man kanskje vil si: Kjærlighet, trofasthet og utholdenhet 🙂

Kilde: Godfisk

Men det er ikke bare romantikk og kjærlighet som kan forbindes med skreien, den er også rik på Omega 3 og spesielt vitamin D og B12.

Skreien kan serveres på en rekke forskjellige måter, tradisjonelt er det skreimøljen som gjelder, dvs skrei med lever og rogn som du finner oppskrift på HER.

Torsk 008

Men det er nok andre måter å servere den på som er mer populære. Selv lager jeg skreimølje en gang i sesongen og utover det serverer jeg den på forskjellige måter minst en gang i uken. Du finner mange oppskrifter på bloggen HER. Alle disse oppskriftene kan lages med både torsk og skrei.

På lørdag laget jeg denne nydelige retten med skreiloin som jeg absolutt kan anbefale. Du kan selvsagt lage denne retten med torsk også.

 

Ingredienser:

  • Ca 1 kg skreiloin
  • Salt og pepper
  • Olje og smør til steking

 

Fremgangsmåte:

  • Tørk av fisken og legg den på et kjøkkepapir
  • Dryss over grovt salt på begge sider
  • La det stå i ca 10 minutter
  • Skyll av saltet og tørk
  • Dryss på salt og sitronpepper
  • Ha olje og 1 ss smør i en stekepanne
  • Stek ved relativt høy varme til fisken får litt farge, ca 3 minutter
  • Snu den forsiktig og la den ligge ca 1 minutt
  • Ta den ut av pannen og legg den over  en ildfast form
  • Sett stekeovnen på 165 grader
  • Om det er skinn på fiskestykkene skal skinnet være opp
  • Stek fisken ca 10 minutter og sjekk at den er ferdig (den skal flake seg når du trykker forsiktig med en skje) Steketiden er avhengig av tykkelsen på stykkene så du må prøve deg frem

 

Rotmos:

  • 4-5 middles store gulrøtter
  • 1 middels stor kålrot, evt 2
  • 1 ss smør
  • litt fløte

 

Fremgangsmåte:

  • Rens og del grønnsakene i terninger
  • Kok dem møre
  • Hell av vannet og damp dem tørre
  • Mos med en håndmixer eller det du har tilgjengelig
  • Rør inn meierismør og fløte
  • Smak til med salt og pepper og evt litt muskat

Her har jeg servert fisken med bacon og erter, det passer skreien som hånd i hanske. Jeg vil anbefale «Våre utvalgte erter» fra Findus som er i en klasse for seg. Dette er erter fra 30 utvalgte gårder som er frosset under 3 timer etter at de er plukket.

Erter

Men du kan selvsagt servere den med det du måtte ønske. Bon apetit <3

IMG 3188

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *