Langtidsbraisert lammeskank i porterøl

IMG 9748

Jeg spiser svært sjelden kjøtt, men enkelte kjøttretter må jeg spise litt av i løpet av året. Det er tradisjonsretter eller «god gammeldags bondekost» som jeg er vant med fra jeg var en neve stor. Og lammeskank er en slik rett.

Lammeskank er litt i samme gate som oksehale og osso bucco, full av gode smaker. Man kan sette sitt eget preg på retten, for eksempel koke den i vin eller øl, bruke forskjellige grønnaker og krydder. Her på bloggen har jeg flere forskjellige varianter av lammeskank, du finner dem HER..

Denne gangen har jeg valgt å bake den i kraft og porterøl og la den stå i ovnen på 130 grader i 6 timer. Resultatet ble selvsagt et utrolig mørt kjøtt som nesten falt fra hverandrel. Vær forsiktig når du tar den opp av gryten.

Ved siden av er det vanlig å servere en potetpuré eller potetmos, den kan du også smaksette som du vil.

 

Ingredienser 4 personer:

  • Beregn 1 lammeskank per person
  • 1-2 bunter vårløk i skiver
  • 1 liten stangselleri i skiver
  • 1 fennikel i skiver
  • 1 flaske porterøl
  • ca 1/2 liter kraft/fond
  • 1/2 kålrot i terninger
  • 3 gulrøtter i skiver
  • 1 boks tomater
  • Bladpersille, grovhakket
  • Rosmarin, grovhakket
  • Basilikum, grovhakket
  • Mandelpoteter
  • smør
  • fløte

 

Fremgangsmåte:

  • Krydre skankene med salt, pepper og rosmarin
  • Brun lammeskankene i en gryte
  • Kutt opp grønnsakene
  • Ta ut lammeskankene og ha grønnsakene i kjelen
  • La grønnsakene surre noen minutter
  • Legg lammeskankene tilbake i gryten
  • Hell på væsken og tomatene slik at det dekker skankene
  • Tilsett urtene
  • Braiser det hele i ovnen på 130 grader i 6 timer
  • Sjekk skankene ca 1 gang per time og tilsett mer væske hvis det er behov. Vend også på skankene.
  • Etter 6 timer tar du gryten ut av ovnen og lar den hvile 15-20 minutter på benken før servering
  • Tilsett mer urter

 

Potetpuré

  • Skrell potetene og kok dem møre i usaltet vann
  • Hell av vannet og mos dem med en potetmoser
  • Tilsett smør og fløte
  • Smak til med krydder og urter
  • Visp til alle klumper er løst opp
  • Hvis du velger å servere potetmos trenger du ikke å vispe bort klumpene

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published.