Jeg spiser svært sjelden kjøtt, men enkelte kjøttretter må jeg spise litt av i løpet av året. Det er tradisjonsretter eller «god gammeldags bondekost» som jeg er vant med fra jeg var en neve stor. Og lammeskank er en slik rett.
Lammeskank er litt i samme gate som oksehale og osso bucco, full av gode smaker. Man kan sette sitt eget preg på retten, for eksempel koke den i vin eller øl, bruke forskjellige grønnaker og krydder. Her på bloggen har jeg flere forskjellige varianter av lammeskank, du finner dem HER..
Denne gangen har jeg valgt å bake den i kraft og porterøl og la den stå i ovnen på 130 grader i 6 timer. Resultatet ble selvsagt et utrolig mørt kjøtt som nesten falt fra hverandrel. Vær forsiktig når du tar den opp av gryten.
Ved siden av er det vanlig å servere en potetpuré eller potetmos, den kan du også smaksette som du vil.
Ingredienser 4 personer:
- Beregn 1 lammeskank per person
- 1-2 bunter vårløk i skiver
- 1 liten stangselleri i skiver
- 1 fennikel i skiver
- 1 flaske porterøl
- ca 1/2 liter kraft/fond
- 1/2 kålrot i terninger
- 3 gulrøtter i skiver
- 1 boks tomater
- Bladpersille, grovhakket
- Rosmarin, grovhakket
- Basilikum, grovhakket
- Mandelpoteter
- smør
- fløte
Fremgangsmåte:
- Krydre skankene med salt, pepper og rosmarin
- Brun lammeskankene i en gryte
- Kutt opp grønnsakene
- Ta ut lammeskankene og ha grønnsakene i kjelen
- La grønnsakene surre noen minutter
- Legg lammeskankene tilbake i gryten
- Hell på væsken og tomatene slik at det dekker skankene
- Tilsett urtene
- Braiser det hele i ovnen på 130 grader i 6 timer
- Sjekk skankene ca 1 gang per time og tilsett mer væske hvis det er behov. Vend også på skankene.
- Etter 6 timer tar du gryten ut av ovnen og lar den hvile 15-20 minutter på benken før servering
- Tilsett mer urter
Potetpuré
- Skrell potetene og kok dem møre i usaltet vann
- Hell av vannet og mos dem med en potetmoser
- Tilsett smør og fløte
- Smak til med krydder og urter
- Visp til alle klumper er løst opp
- Hvis du velger å servere potetmos trenger du ikke å vispe bort klumpene