Provencalsk andebryst med honning- og pærepoteter

IMG 9030

Endelig har jeg funnet fram til en favorittoppskrift på and, og det var virkelig på tide. Jeg har laget and i 25 år, det er jeg sikker på, både helstekt, lår og bryst, alt har vært prøvd. Og resultatet har nesten alltid vært vellykket også. De siste gangene har jeg tilberedt andebrystet sous vide og det har også vært bra, det har blitt mykt som smør. Men det har vært litt problemer med sprøtt skinn selv om jeg også fkk til det etterhvert.

And har egentlig vært en helt OK rett for meg, men heller ikke noe mer. Jeg bestiller sjelden and på restaurant og det er ikke så ofte jeg foreslår å lage det hjemme heller.

Jeg fant en oppskrift hos Helles Kitchen hvor hun tilfører mye sødme i retten, og den fremgangsmåten brukte jeg også. Det er spesielt de nydelige pære- og honningpotetene som tilfører andebrystet noe nytt, for selve brystet lages i grunnen på samme måte hver gang.

Når man skal lage gode andebryst er det selvsagt viktig å kjøpe gode råvarer, slik er det med all mat. Jeg pleier stort sett å bruke bryst fra Holte gård, men denne gangen kjøpte jeg Gårdsand.  Begge disse produsentene leverer produkter av meget høy kvalitet.

IMG 8872

Fremgangsmåte andebryst:

 • Ta andebrystet ut av plasten, skyll og tørk det
 • Skjær ruter i skinnet (ikke i kjøttet)
 • Bland salt, pepper og provencekrydder og gni inn
IMG 8874
 • Sett platen på høy varme
 • Stek brystene med skinnsiden ned i tørr panne til de har fått fin farge og skinnet har blitt sprøtt
 • Snu brystene og stek litt på den andre siden
 • Stek deretter brystene ferdig i ovnen på 200 grader i ca 10-12 minutter, avhengig av hvor rødt du vil ha det
 • La andebrystene hvile ca 10 minutter før du skjærer dem opp
IMG 8877
Disse andebrystene har stått 11 minutter i ovnen og hvilt i 10 minutter:
IMG 8929

Honning- og pærepoteter

Ingredienser:

 • Poteter, antall etter ønske, men bruk helst en fast potettype
 • Pærer, antall etter ønske
 • 1/4 boks honning
 • Noen stilker frisk rosmarin
 • salt og pepper
 • 2-3 ss smør

 

Fremgangsmåte:

 • Smør en ildfast form
 • Skjær poteter og pærer i skiver
 • Start med å legge potetskiver i bunnen av fatet/ formen
 • Legg deretter pæreskiver over så potetene blir dekket
 • Legg over noen skjeer honning og noen stilker rosmarin
IMG 8890
 • Fortsett med å legge poteter og pærer lagvis med honning og rosmarin mellom lagene til formen er full
 • Avslutt med poteter
IMG 8892
 • Legg noen klatter med smør på toppen
 • Bakes i ovnen ca 1 time eller til potetene er møre

 

Tilbehør:

Til disse brystene serverte jeg bakte beter og lettkokte sukkererter, det smakte perfekt og så fint ut

Da jeg hadde «rester» et par dager senere serverte jeg en form med forskjellige kanelbakte grønnsaker ved siden av, noe som også var en god match

 

Saus:

Jeg synes egentlig ikke det er nødvendig med saus til denne retten fordi potetene avgir litt væske. En enkel og grei «saus» er rett og slett å koke ut pannen med litt vin tilsatt honning og smake til med salt og pepper og gjerne en ss smør.

IMG 9026

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published.