Om du ikke har gjort det allerede så må du gjøre det snart. Det er SÅ gøy å bake disse brødene, de smaker utrolig godt, har verdens sprøeste skorpe og mislykkes aldri.
Denne gangen har jeg altså bakt valnøttbrød, det smaker fantastisk. Dette er et brød som passer godt til suppe eller ost, kanskje ikke så passende til matpakken, men det kan så klart brukes til det også.
Det vil nok komme flere eltefrie brød etterhvert, og du finner de jeg hittil har publisert HER. Her finner du også en video som viser fremgangsmåten trinn for trinn.
Ingredienser:
- 400 g siktet hvetemel
- 75 g siktet rugmel
- 1/2 ts tørrgjær
- ca 1,5 ts havsalt
- 100 g valnøtter, grovt hakket
- 1/2 ts honning
- 4 dl romtemperert vann
Fremgangsmåte:
- Ha alle de tørre ingrediensene i bakebollen og bland godt
- Tilsett vannet og rør deigen raskt sammen
- Deigen skal være litt klissete
- Ha lokk eller plast på bakebollen og la deigen heve i romtemperatur over natten (10-25 timer)
- Når deigen er ferdig hevet legger du et bakepapir på kjøkkenbengen
- Strø godt med mel oppå
- Hell deigen ut på det melstrødde bakepapiret
- Deigen skal nå være ganske klissete og flyte delvis utover
- Nå skal deigen brettes (Dette er svært godt beskrevet i videoen det er linket til over)
- Bruk en slikkepott eller hendene og «brett» den delen av deigen som vender mot deg inn mot midten
- Rotér deigen 90 grader og brett en del av deigen over igjen
- Gjenta bretteprosessen 2-3 ganger og strø evt over litt mer mel dersom deigen klistrer seg fast til papiret
- Deigen skal nå holde på formen
- Hvelv bakebollen over deigen og la brødet etterheve i ca 2 timer
- En halvtime før du skal steke brødet setter du ovnen på 250 grader og sett samtidig inn gryten med lokk (på rist på nederste rille)
- Når brødet er ferdig etterhevet tar du vekk bollen, løfter bakepapiret og vipper det forsiktig over i den glovarme gryten (som du har tatt ut av ovnen)
- Rist evt forsiktig på gryten for å få brødet «på plass»
- Sett lokket på gryten og stek på nederste rille i 30 minutter
- Ta nå av lokket og skru ned varmen til 225 grader og stek videre i 10-20 minutter til brødet har fått en fin og gylden farge.
- Du kan sjekke om brødet er ferdig ved å banke på det, det skal avgi en «hul» lyd når det er ferdigstekt
- Avkjøl brødet på rist
- Pakk brødet inn i et kjøkkenhåndkle hvis du skal oppbevare det et par dager, da holder det seg best