De siste årene har virkelig pølser fått et oppsving, noe jeg synes er helt fantastisk. Nå kan man få omtrent alle typer pølser med ulikt innhold, og det er snakk om skikkelige kvalitetsprodukter. Jeg har alt utstyret jeg trenger for å lage mine egne pølser også, men av forskjellige årsaker har jeg foreløpig ikke gjort det. Kanskje lager jeg noen skikkelige snadderpølser til jul.
Det er flere produsenter som leverer topp pølser og jeg har prøvd flere av dem, blant annet Annies, Jacobs Utvalgte og Idsøe. For å slå et slag for de kortreiste produktene her i Østfold vil jeg også nevne Brødr Ringstad fra Rakkestad, men jeg har ikke sett at de lager italienske Salsiccia foreløpig.
Salsiccia betyr rett og slett pølse på norsk, så det er ikke egentlig navnet på en spesiell pølse. Men det som har blitt selve kjennetegnet på akkurat denne pølsen er nok at den ligger kveilet opp inne i pakningen og skiller seg ut fra andre pølser. Men altså, pølsen kan se ut helt annerledes. Salsicciaen til Jacobs Utvalgte består av svinekjøtt og masse deilige urter, her er det ikke noe juks. Smaken er aldeles nydelig og er faktisk favorittpølsen min selv om jeg i utgangspunktet helst ikke spiser kjøtt 🙂 Pølsen selges rå så det er viktig at den blir helt gjennomstekt før servering.
Man kan selvsagt servere pølser akkurat som man vil, men når det gjelder luksuspølser som dette så bør man legge litt arbeid i både tilberedning og servering synes jeg.
Dette synes jeg er knallgodt:
Start med å lage potet- og sellerimosen:
4 personer:
- 6-8 mandelpoeter
- 1 sellerirot
- 1/2 blomkålhode
- 1 liten neve bladpersille
- salt og pepper
- evt annet krydder
- 1-2 ss smør
- 1 ss creme fraishe eller kremfløte
Fremgangsmåte
- Kutt grønnsakene i terninger
- Kok dem i lettsaltet vann til de er møte, ca 20 minutter
- Slå av vannet og damp dem tørre
- Mos dem med en grønnsaksmoser
- Tilsett øvrige ingredienser og smak til med krydder
- Hold varmt till servering
Salsicciaen:
- Ta pølsen ut av esken
- Ha litt olje i pannen sammen med litt smør
- Legg i pølsen og brun den på alle sider til den får en fin brunfarge
- Den kan gjerne stå en stund i pannen og surre på svak varme etter at den er ferdig brunet
Bakte tomater med mer:
- 1 neve cherrytomater
- 1 squash
- 1 løk
- 4-5 hvitløkfedd
- Salt, pepper og evt annet krydder
- Ha olje i et ildfast fat i
- Legg i grønnsakene
- Sett i ovnen på 200 grader i ca 10-15 minutter
Servering:
- Legg et par skjeer med mos midt på tallerkenen
- Legg de bakte grønnsakene over
- Deretter pølsen i en ring rundt som på bildet
- Server gjerne hjemmelaget tyttebærsyltetøy ved siden av