Eltefritt økologisk speltbrød med frø og kjerner

 

IMG 9423

La meg få presentere et nytt fantastisk eltefritt brød. Jeg har fått helt dilla på disse brødene. For det første er de så utrolig enkle å lage, for det andre blir de alltid vellykket og for det tredje smaker de himmelsk.

Det innebærer jo ingen jobb å lage det, man bare blander ingrediensene og lar det stå noen timer, gjerne natten over og litt til – da har man ferskt brød til lunch.

Når det gjelder bretteprosessen av deigen kan man velge om man vil brette det mens det fortsatt er i bakebollen eller om man vil tømme ut deigen og brette den på et bakepapir med masse mel. Selv har jeg brukt begge metodene og foretrekker å brette det mens det er i bollen, det blir mindre søl og jeg synes faktisk at brødet blir luftigere på den måten. Det er sikkert en smak sak, så prøv deg frem.

Oppskriften til dette brødet har jeg funnet hos Trines Matblogg,  Det er et helt fantastisk brød, et av de beste jeg har bakt og det fyker rett inn på favorittlisten. Skorpen er den sprøeste jeg har fått til noen gang.

Dere får en trinn-for-trinn beskrivelse i denne videoen

Oppskriften gir 1 brød i gryte som tar 4,2 liter. Husk at du må bruke en støpejernsgryte hvor både gryte og lokk tåler 250 grader, for eksempel en Le Creuset.

Ingredienser:

Melet jeg brukte er fra Helios

  • 500 g siktet økologisk speltmel
  • 250 g sammalt økologisk  speltmel
  • 50 g havregryn
  • 50 g gresskarkjerner
  • 50 g solsikkekjerner
  • 25 g knuste linfrø
  • 25 g sesamfrø
  • 1 ts salt
  • 1/2 ts tørrgjær
  • 4,5 dl romtemperert vann
  • 1/2 dl appelsinjuice

 

Fremgangsmåte:

  • Ha alle de tørre ingrediensene i bakebollen og bland godt
  • Tilsett vann og juice og rør deigen raskt sammen
  • Deigen skal være litt klissete
  • Ha lokk eller plast på bakebollen og la deigen heve i romtemperatur over natten (10-25 timer)
  • Når deigen er ferdig hevet legger du et bakepapir på kjøkkenbenken, men du kan også brette deigen i bollen
  • Strø godt med mel oppå bakepapiret
  • Hell deigen ut på det melstrødde bakepapiret
  • Deigen skal nå være ganske klissete og flyte delvis utover
  • Nå skal deigen brettes (Dette er svært godt beskrevet i videoen)
  • Bruk en slikkepott eller hendene og «brett» den delen av deigen som vender mot deg inn mot midten
  • Rotér deigen 90 grader og brett en del av deigen over igjen
  • Gjenta bretteprosessen 2-3 ganger og strø evt over litt mer mel dersom deigen klistrer seg fast til papiret
  • Deigen skal nå holde på formen
  • Hvelv bakebollen over deigen og la brødet etterheve i ca 2 timer
  • En halvtime før du skal steke brødet setter du ovnen på 250 grader og sett samtidig inn gryten med lokk (på rist på nederste rille)
  • Når brødet er ferdig etterhevet tar du vekk bollen, løfter bakepapiret og vipper det forsiktig over i den glovarme gryten (som du har tatt ut av ovnen)
  • Rist evt forsiktig på gryten for å få brødet «på plass»
  • Sett lokket på gryten og stek på nederste rille i 30 minutter
  • Ta nå av lokket og skru ned varmen til 225 grader og stek videre i 10-20 minutter til brødet har fått en fin og gylden farge.
IMG 9416
  • Du kan sjekke om brødet er ferdig ved å banke på det, det skal avgi en «hul» lyd når det er ferdigstekt
  • Avkjøl brødet på rist
IMG 9421
  • Pakk brødet inn i et kjøkkenhåndkle hvis du skal oppbevare det et par dager, da holder det seg best
IMG 9419
IMG 9422
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *