Jeg tror jeg kunne spise grønnsaksuppe annenhver dag hele høsten. Nå er grønnsakene på sitt aller beste og smaker helt fantastisk.
Det smaker vel bedre når man bruker kjøtt i retten, men det går helt fint å bruke grønnsaksfond eller buljong også.
Når man lager grønnsakssuppe så tar det selvsagt litt tid å kutte opp grønnsakene, men når det er gjort er jobben slutt. Hele middagen i en gryte og nesten ingen oppvask. Herlig for den som har jobben med å rydde kjøkkenet etter middagen.
Så slip knivene og sett igang og nyt høstens aller beste måltid.
Om du spiser kjøtt bytter du selvsagt ut vegetarbollene med kjøtt, pølser eller bacon.
Ingredienser:
- 1/2 kålrot i terninger
- 1 sellerirot i terninger
- 2 persillerøtter i terninger
- 5 gulrøtter i terninger
- 1 fennikel i skiver
- 1 løk i skiver
- 1/2 purre i skiver
- 4 hvitløkfedd, hakket
- 1 rød chili, hakket
- 2 neper i terninger
- 3 stilker stangselleri i biter
- 2 vårløk
- 1 neve bladpersille, hakket
- 2-3 stilker timian, bladene
- 2-3 stilker rosmarin, bladene
- 2,5 liter vann
- Grønnsaksfond eller buljongterninger
- 2 dl tørkede svarte bønner som vannes ut over natten eller 1-2 bokser hermetiske
- 8 cherrytomater delt i 4
- Salt og pepper
- Oregano
- 1/2 ts karri
- 1 ts cayennepepper
- 1 pakke frosne veganboller eller helt vanlige kjøttboller eller pølser
- Brødkrutonger
Fremgangsmåte:
- Kok opp vann og tilsett grønnsaksfond/ buljongterninger eller bruk din selvlagde grønnsakskraft
- Kutt og hakk alle grønnsakene/ urtene
- Legg dette i gryten etterhvert som du blir ferdig
- Smak til med mer krydder/urter/kraft
- La suppen trekke ca 30 minutter
- Tilsett bønner og kjøttboller/pølser mot slutten av koketiden (bruker du tørkede bønner som er vannet ut over natten må du koke dem ca 40 minutter før du bruker dem)
- Ved servering ka du drysse litt bladpersille over suppen og drysse over noen brødkrutonger og furikake sprinkels