Nå har jeg laget en aldeles nydelig lapskaus, og den er vegetarisk/vegansk <3 Jeg prøver stadig ut nye vegetarretter, noen finner jeg på nettet og noen finner jeg på selv. Det er ikke så komplisert å lage vegetarlapskaus, man trenger ingen oppskrift til det egentlig. Man gjør som man pleier når man lager lapskaus, men utelater kjøttet.
Det blir selvsagt ikke den samme gode kjøttkraften som man får når man koker kraft, men det smaker ikke så verst med vegetarisk buljong heller.
For å få mer smak i lapskausen tilsatte jeg krydder og grønnsaker som ikke er vanlig i lapskaus, og det var et smart trekk. Jeg tilsatte også bønner og kjøttdeig av soya, men kjøttdeigen kunne like gjerne vært utelatt synes jeg. Det holder med bønner.
Porsjonen jeg laget er nok til minst 6 personer, men jeg ønsket å fryse ned porsjonspakninger av restene.
Ingredienser:
- 1 løk, hakket
- 1-2 røde chili uten frø, hakket
- 4 hvitløkfedd, hakket
- 1/2 squash, i terninger
- 4 gulrøtter i terninger
- 1 middels stor kålrot i terninger
- 1 middels stor sellerirot i terninger
- 3-4 neper i terninger
- 8 poteter i terninger
- 1/2 purre i skiver
- 1 neve frisk timian, hakket
- 1 neve frisk rosmarin, hakket
- 1 neve frisk bladpersille, hakket
- 2-3 dl tørkede bønner (må vannes ut over natten)
- 1 pk vegetarkjøttdeig (kan utelates)
- 1-1,5 liter vann
- Veganske buljongterninger etter smak (3-4)
- Salt og pepper
- Evt annet krydder
Fremgangsmåte:
- På forhånd må du ha vannet ut bønnene natten over og kokt dem i 30-40 minutter
- Ha olivenolje i en gryte
- Tilsett løk, hvitløk og chili og la det surre noen minutter
- Tilsett 1 liter vann og la det koke opp
- Tilsett kålrot, gulrøtter, poteter, neper, squash og sellerirot
- La dette coke ca 1 time
- Rør innimellom og tilsett evt mer vann
- Tilsett øvrige ingredienser
- Kok videre i ca 30 minutter
- Smak til med mer krydder/urter
- Server gjerne med flatbrød eller baguetter