Ågot Lian – en super restaurant i Trondheim

 

collage.jpg

Da vi var i Trondheim noen dager i sommer fikk vi anbefalt å avlegge restaurant Ågot Lian et besøk. Vi er alltid åpne for gode anbefalinger så vi var ikke vonde å be. Jeg hadde lest om restauranten på nettet for jeg ble litt nysgjerrig på navnet, det måtte jo bety noe.

Ågot Lian ble fød1884 og døde i 1975. Faren var skipper og hun var med ham på fiske noen ganger, blant annet til Island. Hun giftet seg og fikk 4 sønner og siden mannen var mye borte hadde hun eneansvar for blant annen familiens fiskemottak, fiskematproduksjon og fiskebutikk. Mat var svært viktig for henne og det sies at alt hun laget smakte godt. Gjennom livet formidlet hun matkunnskap til sin etterhvert store familie som i sin tur formidlet det videre.

Restauranten eies i dag av Ågot Lians oldebarn Anne Morkemo og er en ren sjømatrestaurant. Den holder hus i Sommergården på Torvet, en bygning fra 1770-tallet. All innredning og øvrig design i restauranten er norsk. På veggen henger gamle bilder av Ågot Lian og hennes familie. De har bare 6 bord, men de er som regel fulle.

Menyen er basert på de beste råvarene fra kysten av Trøndelag og drikketilbehøret er tilpasset menyen. Mye god vin, men også øl fra småbryggerier, bl.a. Austmann i Trondheim og Inderøy Gårdsbryggeri. De selger ikke øl fra de store bryggeriene.

Restaurantsjef Eivind Almli og Erik Lier har begge flere års erfaring fra blant annet Bagatelle i Oslo hvor Erik jobbet som vinkelner. De skal sannsynligvis inn på eiersiden av Ågot Lian om ikke så lenge. Kjøkkensjef er Rune Ørsjedal som kommer fra Rica Nidelven. Han har et NM i klippfisk fra 2012 med seg i bagasjen. Det er altså folk med både kunnskap og erfaring som holder hus i restauranten. På sikt ønsker de også å knytte til seg flere solide aktører.

Restauranten starter snart en ombygning hvor de skal overta Svaneapoteket vegg i vegg og ha sjømatutsalg der. Jeg gleder meg virkelig til neste sommer hvor vi igjen er å finne i Trondheim, da er vi selvsagt gjester igjen.

Ellers skjer det mye spennende på Ågot fremover. Dagen etter vi var der skulle de få besøk av Asias mest kjente TV-kokk, Chef Wan. Han skulle lage en film om hvordan restauranten laget fiskekaker. Programmet blir visst sendt på over 50 TV-kanaler.

Jørn og jeg var til slutt de siste i restauranten, noe som ikke er første gang. Vi er begge nysgjerrige og spør og graver, jeg om maten, Jørn om drikkevarene og da går jo tiden. Da restauraten hadde stengt plukket Erik og Rune fram mange godsaker som vi fikk teste. Jeg fikk en nydelig gin mens Jørn fikk smake på flere andre godbiter, bl.a. tequila og rom. Jeg fikk også med meg en pose av restaurantens egenproduserte fiskekaker. Det ble en riktig så hyggelig kveld, så takk skal dere ha, gutter 🙂

IMG_7662.jpg

 

IMG_7667.JPG

IMG_7668.jpg

IMG_7674.jpg

IMG_7673.jpg

IMG_7656.jpg

 

 

 

 

Vi valgte en 4-retters da vi besøkte restauranten, og ble ikke skuffet.

Aperitiff ble champagne, Gremillet Brut Selection

IMG_7637.jpg

IMG_7640.jpg

Kamskjell fra Frøya med blomkål og østers samt svart kaviar

Nydelig, kun brunet et par minutter og derfor rå i midten, møre og saftige. Nam

IMG_7642.jpg

 

 

Skalldyrsuppe med terninger av klippfisk, hummer og krutonger. Dette var suppe laget på skikkelig skalldyrkraft, utrolig mye smak. Jeg liker vanligvis ikke klippfisk, men denne var vannet ut i 3 døgn så den spesielle smaken kjente jeg ikke noe til. Virkelig en god suppe

IMG_7647.jpg

 

 

Lysing med neper, reddik og potet. Dette var måltidets høydepunkt for meg. Lysingen var bakt ved 220 grader i  4 minutter og deretter hadde den hvilt i ca 5 minutter. Her snakker vi type smelte i munnen-fisk. Denne retten skal jeg prøve å lage selv, men den herlige smørsausen er jeg usikker på hvordan man lager. Rune er opptatt av å få fram de rene smakene og har derfor enkelt tilbehør, en filosofi jeg støtter fullt ut.

IMG_7648.jpg

 

 

Jordbær- og rabarbrasuppe med biskotti. En vakker og god suppe, men ikke min favoritt. Jeg synes suppen var i tynneste laget, det minnet mere om saft enn suppe. Jørn var ikke enig med meg her.

IMG_7651.jpg

 

Dette var et velkomponert og deilig måltid hos verdens hyggeligste folk. Jeg håper virkelig Ågot Lian fortsetter å vokse og at trønderne vet å sette pris på denne flotte restauranten.

Vi er tilbake neste år.

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *