Marche – litt ukjent og spennende

collage.jpg

Marche grenser mot Emilia Romagna i nord, Toscana i nordvest, Umbria i sørvest og Adriaterhavet i øst. Hovedstaden er Ancona som også har flyplass.

Marche er regionen med mest fjell og bakkete landskap, men har også en nydelig kystlinje med flotte strender. Marche er en del av Italia som har få turiser i forhold til hva den kan tilby. Skandinaviske turister finnes omtrent ikke.

Jeg har reist mye i Italia, og tror jeg kan si at Marche er regionen med best mat i hele landet. Her bugner det av fersk sjømat og det er noe av det aller beste jeg vet. Hvordan de er på kjøtt vet jeg ikke siden verken Jørn eller jeg smakte det i løpet av ferien. Prisene er også relativt lave her i forhold til mange andre steder i Italia.

Før vi kom til Marche hadde vi hatt noen overnattinger i Volterra (Toscana) og Ravenna (Emilia Romagna) Jeg har tidligere skrevet om Volterra i dette innlegget og i dette.

 

Grottamare

Nedover kysten fra Ancona ligger de små badebyene tett som hagl, det er bare å velge og vrake. Tilfeldigheter gjorde at vi hadde bestilt hotell i Grottamare, noe som var helt greit, men heller ikke noe mer. Det er nok litt avhengig av hva man ønsker og hvilke krav man har. Byen hadde en nydelig restaurant, den besøkte vi 3 ganger. Flere andre restauranter var også bra, blant annet Noa som lå på strandpeomenaden..

IMG_7315.jpg

IMG_7322.jpg

IMG_7321.JPG

IMG_7313.jpg

IMG_7312.jpg

IMG_7363.jpg

IMG_7429.jpg

IMG_7352.jpg

IMG_2046.JPG

IMG_7355.jpg

Hotellet vi bodde på var bra, AC, god wifi, utsikt, balkong etc og det skilte kun en bilvei fra stranden. Det hadde også verdens søteste vakthund, Luna.

Vi bodde på det hvite hotellet

IMG_7414.jpg

IMG_7456.jpg

Grottamare er ikke verdens mest spennende by, den har en koselig gamleby, men ellers ikke så mye.  Det finnes en fin strandpromenade med vakre bygninger, men shoppingmulighetene er lik null. Jeg vil si den egner seg best som en sol- og badeferie. Og når solen glimrer med sitt fravær slik det var når vi var der drar man på utflukter i stedet.

 

 IMG_7475.jpg

IMG_7473.JPG

IMG_7467.JPG

IMG_7466.jpg

IMG_7465.jpg

IMG_7459.jpg

IMG_8894.jpg

Ascoli Piceno

Vi besøkte Ascoli Piceno som ligger ca 1 times kjøring fra Grottamare. Ascoli Piceno ligger ikke ved kysten, men et stykke inne i landet. Den er preget av renessansen og har en rekke vakre bygninger. Hovedtorget i byen, Piazza del Popolo, er regnet som en av de mest elegante plassene i hele Italia. Det er også sagt at Ascoli Piceno er den mest elskede byen i landet. Dessverre var domkirken San Francesco stengt da vi ar der.

 

 

 

Byen er mest kjent for sin olivenolje og likøren Anisetta Meletti.

Anisetta Meletti  ble første gang produsert i 1870 av Silvio Meletti som vokste opp i en fattig familie.. Han produserte den for hånd i sin egen lille butikk sammen med moren sin. Han ville at Italia skulle ha den beste anisetten i verden og studerte inngående alt som fantes av litteratur om destillasjon av brennevin. Hovedingrediensen i Meletti er anis som er dyrket i leirjord rundt byen. I 1904 bygget han et destilleri så produksjonen kunne skje i større målestokk.

Produktet lagres på fat  i minst 6 måneder før det blir filtrert og tappet. Filtreringen er en meget langsom prosess som gjøres manuelt for at produktet skal beholde smaken sin. Etter filtreringen tappes det på flasker. Oppskrifen er den samme som Silvio Meletti utarbeidet i 1870. Jeg har smakt likøren og liker den veldig godt, det har faktisk blitt en av mine favorittlikører.

 

Jeg synes historien om Meletti er fasinerende fordi den viser hvordan det er mulig å jobbe seg oppover fra fattigdom til å bli en av Italias mest innflytelsesrike personer.

Det viste seg nemlig at Silvio Meletti ikke bare var flink til å lage likør, han var også en fremragende forretningsmann og ble etterhvert en meget rik person. I 1903 kjøpte han Postkontorbygningen i byen som lå på Piazza del Popolo. I løpet av en del år hadde han renovert bygningen fullstendig og gjenskapt den til en av de vakreste caféene og en av de mest berømte art deco-bygningene i Italia. Han selv tok hånd om utforming og dekorasjoner og var svært opptatt av at bygningen skulle harmonere med de andre bygningene på plassen, så sånn sett er Café Meletti et arkitektonisk mesterstykke. Caféen er ikke bare et symbol i byen, men i hele i Italia og kjent over store deler av verden.

 

 

 

 

Melettifamilien ble etterhvert en kjent og respektert familie også utenfor Italia, og bedriften drives fortsatt som et familieforetak. Cafeen ble imidlertid solgt i 2005

IMG_7346.jpg

 

IMG_8823.JPG

IMG_8822.JPG

IMG_8815.JPG

IMG_7572.jpg

IMG_8804.JPG

IMG_8808.JPG

IMG_8811.JPG

.

Macerata

Macerata ligger også et stykke inne i landet og hovedgrunnen til at vi reiste hit var operafestivalen som finner sted hvert år i den åpne arenaen Sferisteria. Denne operafestivalen er kjent over hele verden og har hatt besøk av de fleste store operastjerner som har levd og lever. Pavarotti har f.eks. gjestet festivalen en rekke ganger.

Opprinnelig var denne arenaen bygd som en fotballarena med plass for 7000 tilskuere.

Vi besøkte byen på en søndag fordi vi skulle se forestillingen Aida og vi skulle reise tidlig neste dag. Vi fikk altså ikke sett så mye av byen. Den var imidlertid nesten tom for folk og vi måtte lete for å finne en restaurant som var åpen. Det vil komme et eget innlegg om forestillingen senere.

Det virker som byen lever og ånder gjennom operafestivalen, når tiden nærmet seg for forestillingen ble plutselig byen smekkfull av mennesker – noen i galla og noen i fritidsklær.

IMG_7394.JPG

IMG_7390.JPG

IMG_7385.jpg

IMG_7381.jpg

IMG_1971.jpg

IMG_8829.JPG

IMG_1986.jpg

Porto San Giorgio

Det er ikke så mye å si om denn lille byen annet enn at det er en badeby ikke langt fra Grottamare. Bra på sjømat, men hadde ellers ikke så mye å tilby. Men en koselig by som man abslutt kan bo i hvis man vil ha sol og bad i Marche.

IMG_8911.JPG

IMG_8909.JPG

IMG_8902.jpg

IMG_7491.jpg

IMG_7484.jpg

San Benedetto del Tronto

San Benedetto del Tronto er den nest største byen i Marche med sine 50000 innbyggere. Den ligger ved kysten og har fine strender akkurat som de andre byene. I tillegg har den en aktiv fiskehavn som er en av de største i Italia.

Standen, Riviera delle Palme, er sertifisert som en Blue Flag strand.

Og noe jeg satte stor pris på var at her var det endelig muligheter for shopping. Det er ikke det at jeg er shoppinggal, jeg bare liker å vindusshoppe og noen ganger shoppe også. Det var for det meste helt vanlige butikker her, men en og annen designbutikk fantes også.

Om jeg skulle velge på nytt hadde jeg nok valgt å bo i denne byen fremfor i Grottamare, kort og godt fordi det er en større by med flere tilbud.

IMG_7478.jpg

IMG_7527.JPG

 

Marche har mye å tilby så jeg kan absolutt anbefale et besøk i regionen! Men jeg ville nok gjort noe mer enn bare å være i en av badebyene i 2 uker. Kombiner gjerne med et besøk i en av naboregionene for eksempel.

Vi har allerede startet så smått med planleggingen av neste sommerferie i Italia. Mest sannsynlig blir det Veneto til neste sommer med opera i Arena di Verona. Forhåpentligvis blir det en avstikker til Toscana også i forbindelse med 10-års jubileet for Andrea Bocelli i Teatro del Silenzio.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *