Laks med hvite asparges og sitronhollandaise

Denne hollandaisen er faktisk den beste jeg vet. Jeg har laget den mange ganger, blant annet til grønne Jeløyasparges. Man kan variere smaken slik at det blir appelsinhollandaise eller noe helt annet. Jeg har aldri mislyktes med denne sausen, og bare det er jo et under.

Sausen passer utrolig godt til laks også, eller til de fleste stekte grønnsaker. Porsjonen er beregnet til 4, men det er ikke noe problem for 2 å spise den opp heller. Og gjerne slikke tallerkenen etterpå.

Jeg serverte den nå sammen med hvite asparges og laks, og det er bare en ting å si om det, kjempegodt rett og slett.

Ingredienser saus til 4 personer:

  • 250 gram smør
  • 3 eggeplommer
  • saft og skall av 1/2 sitron
  • revet skall av 1 appelsin (kun det gule)

Fremgangsmåte:

 

  • Ha smøret i en kaserolle og smelt ved svak varme
  • Ha eggeplommene sammen med saft og skall i en bolle
  • Kjør med stavmikser i 10 sekunder
  • Kjør maskinen videre på lav hastighet og hell i smøret mens maskinen går
  • Sausen vil bli tykk, men den må ikke skille seg
  • Hold den varm og hell over aspargesen
  • Hvis sausen skiller seg får du den sammen igjen ved å vispe kraftig

Grønnsaksform

  • 1/2 squasj
  • 1/2 fennikel
  • 3 vårløk
  • 1/4 paprika
  • Salt og pepper
  • Olivenolje

Fremgangsmåte:

  • Del ingrediensene i skiver og legg i en smurt ildfast form
  • Krydre med salt og pepper og evt annet krydder
  • Bak i ovnen ved 185 grader i 15-20 minutter

Laksen

  • Del laksefileten i passe store stykker (se bildet)
  • Krydre på begge sider med salt og pepper
  • Legg laksen i en smurt ildfast form
  • Bak i ovnen på 185 grader i 10 min ca

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published.