Langefilét med urtesaus og balsamicobakte tomater

Lange er en fisk i torskefamilien. Godfisk beskriver den slik:

Lange har fått sitt navn fordi den har en langstrakt kropp. Dette er en torskefisk som forekommer på 60 til 1000 meters dyp, men er vanligst på 300 til 400 meter. Den trives best i områder med steinbunn, og livnærer seg av andre fisker som torsk, flyndre og sild, samt hummer og sjøstjerne. I Norge er det mest lange mellom Stad og Vesterålen. Unge fisker holder seg i dype partier nærmest kysten. Herfra vandrer langene ut til gytefeltene i Nordsjøen og i området nord for de britiske øyer.

IMG 6227

Jeg hadde bare laget lange en gang før jeg laget denne retten, så jeg hadde ikke så mye erfaring. Men i og med at den er i torskefamilien var det ikke verre enn å tilberede den som om det var torsk.

Sausen var virkelig “prikken over i’en” som man sier, den smakte nydelig og minte meg om sommeren. Jeg tok masse ulike urter oppi og håpet det beste. Hvis du ikke har de urtene jeg brukte kan du bruke det du har, men noen urter må det i alle fall være.

Langefilét:

4 personer:

  • 800 g filét
  • 2 ss smør
  • Salt og pepper

Tilberedning:

  • Del filéten i passe serveringsstykker
  • Dryss salt og pepper på hver side
  • Ha en klump meierismør i pannen
  • Varm opp ved middels varme
  • Legg i fisken og stek ca 5-6 minutter på den ene siden
  • Snu deretter fisken og stek 2 minutter på den andre siden
  • Dette er avhengig av hvor tykke skivene er, prøv deg fram
  • Fisken skal flake seg når den er ferdig

Urtesaus:

  • 1 løk, finhakket
  • 3 vårløk, finhakket
  • 4 fedd hviløk, finhakket
  • 2-3 ss smør
  • 1/2 ts timiankrydder
  • 2 dl hvitvin
  • 1 dl matfløte eller kremfløte
  • 3-4 never med forskjellige urter, for eksempel:
  • Bladpersille, finhakket
  • Estragon, finhakket
  • Basilikum, finhakket

Tilberedning:

  • Surr løk, vårløk og hvitløk i smør til det er mykt
  • Tilsett timiankrydder og hvitvin og la det surre i ca 5 minutter
  • Tilsett fløten og la det surre videre i ca 5 minutter
  • Tilsett alle urtene som må være finhakket
  • Bruk en stavmikser eller hell sausen over i en foodprosessor
  • Kjør dette sammen og smak til med salt og pepper og evt litt sitronsaft

Balsamicobakte tomater:

  • Cherrytomater (så mange du vil)
  • Basilikum (så mye du vil)

IMG 6218

  • 1-2 vårløk
  • Grovt havsalt
  • 1/2 dl god balsamicoeddik, gjerne en som er litt søtlig

Tilberedning:

  • Smør et ildfast fat med litt olivenolje
  • Snitt tomatene på toppen og legg dem i formen
  • Hakk basilikum og skjær vårløken i skiver
  • Ha over tomatene
  • Hell over balsamicoeddiken

IMG 6216

  • Bak i ovnen i ca 10 minutter på 200 grader

Som tilbehør laget jeg en mos av 1blomkålhode, 2 gulrøtter og 1 søtpotet som jeg kokte mørt og moste med en stavmikser. Smakte til med salt og pepper og 1 ss smør. Du kan selvsagt bruke det tilbehøret du ønsker.

I denne retten kan du også bruke annen hvit fisk, for eksempel torsk, sei, steinbit eller brosme.

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *