Dette er en skikkelig vår- og sommerrett synes jeg. Jeløyaspargesen er kommet så nå kan jeg sykle ut til Jeløya, ta en bunt asparges og legge 70 kroner i postkassen. Tror faktisk ikke det er så mye svinn heller, folk som vil ha frisk og kortreist asparges er ærlige mennesker <3 Hehe.
Hvert år er det blues- og aspargesfestival på Røed gård, Jeløya og det er det også i år. Da serveres det aspargesretter på mange forskjellige måter mens Kolbotn Bluesband spiller. Hvis du ikke bor for langt unna kan du jo legge turen til Røed gård i helgen 31.5.-2.6.
Jeg har flere oppskrifter med asparges på bloggen, men når Jeløyaspargesen kommer må alltid det første aspargesmåltidet være med appelsinhollandaise. Det er bare så utrolig godt og har du ikke smakt det så anbefaler jeg det av hele mitt hjerte. Du finner oppskrift på denne retten HER.
Men nå var dette måltidet unnagjort og jeg ville bruke aspargesen som tilbehør til laks, noe som viste seg å være et lykketreff. Det var som å ta sommeren i munnen på en måte, helt nydelig.
Ingredienser marinade:
- Saft og skall av 1 appelsin
- Saft og skall av 1 sitron
- 1 dl olivenolje
- 5 ts flytende honning
- 2 vårløk i tynne ringer
- 750 g laksefilét
Tilberedning laks:
- Del laksen i porsjonsstykker og legg dem i et ildfast fat
- Bland sammen ingrediensene til appelsinvinagretten
- Smør vinagretten på laksen (begge sider)
- Krydre med salt og pepper
- Slå resten av vinagretten over laksen

- Dekk med folie og sett i kjøleskapet 30-40 minutter
- Ta av folien og sett laksen og sett i forvarmet ovn, 180 grader
- La laksen stå i ovnen i ca 10-12 minutter
- Det er viktig at den ikke blir stående for lenge, da blir den tørr
Aspargesen
- Bryt eller skjær av den nederste delen av aspargesen
- Ha litt vann i en aspargeskjele (eller en annen)
- Tilsett 1 ss smør og godt med salt i vannet
- Kok opp vannet og legg i aspargesen
- Det er vanskelig å beregne koketid, det har jo med tykkelsen på aspargesen å gjøre. Er stilkene tynne så prøv med 2-3 minutter og kjenn om de er ferdige
Jeg serverte retten med søtpotetmos, men server den gjerne med ris, linser eller hva du har lyst på.
Ingredienser søtpotetmos:
- 2 søtpoteter
- 1 rød chili uten frø
- 1 ss creme fraishe
- saft av 1/2 sitron
- 1 ss meierismør
- salt og pepper
- Del søtpotetene i terninger
- Ha dem i kjele
- Kok dem sammen med chili til de er myke, 20-30 minutter
- Mos det hele sammen til en puré
- Smak til med salt og pepper
- Tilsett smøret