Idylliske Cadaques

IMG 5209

Ca 200 km nord for Barcelona ligger den idylliske lille hvite byen Cadaques. Her bodde Salvador Dali, eller Salvador Domingo Felipe Jacinto Dali i Doménech som er det fulle navnet hans, i over 50 år, og man finner flere minner etter ham her.

“Cadaques er verdens vakreste landsby” skal Dali ha sagt, og jeg tror jammen han hadde rett. Han ble født i Figueres 45 minutter unna i 1904. I 1930 kjøpte han først en fiskehytte i Port Lligat, en 20 minutters gåtur fra sentrum i Cadaques. Deretter kjøpte han flere og bygde dem sammen slik at de nå fremstår som et lite palass.  Dette var det nærmeste Dali kom et hjem. Overalt ellers i verden bodde han på hoteller eller hos venner. Det er mulig å besøke Dalis hus enkelte dager i uken etter avtale.

Dali1

Foruten Dali har Cadaques tiltrukket seg flere av den 20. århundrets største kunstnere, deriblant Picasso og Miro.

Langs strandpromenaden

IMG 5201

IMG 5199

IMG 5226

IMG 5227

Kjører man 30-40 km videre nordover fra Cadaques er man plutselig ved den franske grensen og den lille spanske byen Portbou. Vi kjørte dit en dag, hovedsaklig fordi Jørn hadde bodd der for ca 40 år siden da han var på interrailferie med en kompis. Og jammen fant han hotellet de hadde bodd på også. Der hadde tiden stått stille, ingenting var endret på alle disse årene.

IMG 5353

IMG 5263

Men tilbake til Cadaques. Det er ikke mange norske turister i denne byen, men mange franske og spanske. Det kryr av restauranter av forskjellig slag og det er massevis av små, lekre butikker.

Jeg har falt for denne lille, hvite idyllen og kan godt tenke meg å reise tilbake hit. Strendene er ikke all verden, men det bryr jeg meg ikke så mye om heller. Jeg faller for miljøet og atmosfæren, historien, gode restauranter og shoppingmuligheter. Og dette har Cadaques i bøtter og spann.

Frokost spiste vi hver dag på Meliton Bar som ligger ved stranden og serverer deilige baguetter, croissanter og smooties. Her er det også deilig å sitte på ettermiddagene med en spritz og se utover havet.

IMG 5260

IMG 5234

Vi prøvde flere restauranter i Cadaques, noen bra og noen ikke fullt så bra. Det er klart at restauranter som ligger så nærme havet har mye sjømat på menyen. Vi besøkte noen av dem, og Els Pescador var en av dem. Restauranten lå vakkert til med fantastisk utsikt og en OK meny. men vi ble ikke spesielt imponert over maten. Det er mulig vi var uheldige, men det fristet ikke å gå tilbake.

En annen restaurant vi besøkte flere ganger var La SAL, her spiste vi både lunch og middag og spesielt tapasen deres var nydelig. I tillegg var restauranten veldig spesiell  og utrolig stilig så jeg anbefaler at dere går dit for å ta en titt i alle fall. Men som nevnt, maten er også nydelig der og servicen er hjertelig.

Lasal

IMG 5235

IMG 5238

IMG 5253

IMG 5244

IMG 5245

IMG 5247

En herlig restaurant som ligger rett på torget er Can Rafa. Vi hadde gått forbi den noen ganger og lagt merke til at den alltid var full og at det stod folk i kø utenfor. Så siste kvelden bestilte vi bord uten at vi hadde de helt store forventningene. Men det snudde fort, dette var nok den beste og hyggeligste restauranten vi spiste på i Cadaques. Vi likte også godt at restauranten var eid og drevet av vinprodusenten Martin Faixo som også fungerte som både hovmester og servitør og innimellom gikk rundt og snakket med gjestene. Hvorfor i all verden hadde vi ikke gått dit tidligere?

Jaja, ikke stort å gjøre med det, men vi koste oss i alle fall denne siste kvelden og visste begge at vi kommer tilbake.

IMG 5323

IMG 5320

Her spiste vi nydelig sjømat og creme de catalana og drakk herlig rosévin fra restauranteierens kjellere.

IMG 5324

IMG 5325

IMG 5327

IMG 5328

Vi spiste også middag på Compartir som er rangert som nr 1 på Tripadvisor. Dette er gourmet til overkommelig pris, og veldig uformell.

Compartir betyr å dele, og det er nettopp det som er konseptet. Man bestiller altså forskjellige retter og deler, 3-4 retter per person er OK for porsjonene er små.

Da El Bulli stengte dørene for noen år siden ble mange toppkokker stående uten jobb. Tre av dem bestemte seg for å starte noe sammen og dette resulterte i Compartir.

Vi spiste OK på denne restauranten, men jeg vil ikke si at de imponerte meg noe særlig. Jeg hadde skyhøye forventninger på grunn av tilknytningen til El Bulli, men disse forventningene ble på ingen måte innfridd. Velsmakende var det absolutt, men servicen var så som så. Imidlertid ønsker jeg også å besøke denne restauranten flere ganger, for det var mye bra her også.

Nydelige aperitif hvor campari var en av ingrediensene

IMG 5355

Denne Bellotaskinken er kanskje den beste jeg har smakt

IMG 5357

Man kan velge mellom 6 ulike tilberedninger av østers i tillegg til naturell. Jeg hadde lyst til å prøve noe nytt og angret ikke et sekund. Godt!

IMG 5278

Utrolig godt! Her er østersen tilberedt med potetskum tilsatt trøffelolje og trøfler, dette var den beste!

IMG 5358

Denne retten var det ingenting spesielt ved. Asparges med MYE parmesan pakket inn i papir før tilberedningen.

IMG 5283

“Japansk laks” som de kalte det. Fikk sashimi på tallerkenen som vi skulle dyppe i kokende kraft i nøyaktig 3 sekunder. Mer fancy enn godt. Det endte med at jeg spiste sashimien uten å dyppe den i kraften.

IMG 5359

Nesten rå hummer falt ikke i smak hos meg!

IMG 5290

Nei, nei ,nei! Jeg elsker god tiramisu, men dette har ingenting med tiramisu å gjøre. Kun masse sjokolade med iskuler på toppen.

IMG 5291

Men disse derimot, de var rett og slett fantastisk gode. Sjokolade fylt med forskjellig flytende innhold. 

IMG 5294

Vi besøkte også flere andre restauranter for lunch, men ingen av dem var spesielle på noen måte.

Cadaques er ikke bare en nydelig by, men også en spennende by. Bak hvert hjørne dukker det plutselig opp et eller annet man får lyst til å ta en titt på. Byen er også bratt så det er lurt å bruke gode sko når man skal ut på tur.

Nedenfor et lite bildedryss fra en av turene våre:

Santa Maria de Cadaques er en vakker barokkirke du bør ta turen innom, den er vel verdt den lille klatreturen gjennom de smale gatene. Siden det har bodd så mange kunstnere i byen er denne kirken å finne på mange malerier og tegninger rundt i verden.

IMG 5305

Påsketreet på stranden behørig pyntet med salami og bakevarer

IMG 5295

Mange små og spennende butikker i de smale gatene

IMG 5298

Smalt, bratt og koselig

IMG 5311

Oppover og oppover til byens tak, og dette er bare 1/4-del til toppen

IMG 5309

Jeg har blitt helt betatt av Cadaques, det er rett og slett en idyll <3 Så om et års tid vil jeg forhåpentligvis vandre gatelangs der igjen.

.

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments on “Idylliske Cadaques”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *